Darivanje krvi počelo je u Sisku!

nn

Danas obilježavamo hrvatski dan darivatelja krvi. Ovim se danom želi zahvaliti svim darivateljima na njihovoj humanosti i plemenitosti, te podsjetiti javnost koliko je darivanje krvi važno u spašavanju ljudskih života.

U Hrvatskoj ima više od 176.000 dobrovoljnih darivatelja krvi, odnosno krv daje 3,8% stanovništva, čime se sakupi se 38 na 1000 stanovnika. Krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti i to muškarci svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca, a krv ne možete dati ako ste prehlađeni, pijete lijekove, bili ste nedavno kod zubara ili na nekoj operaciji te ukoliko imate neke kronične bolesti.

A ukoliko želite i možete dati krv, morate znati da nije poželjno biti natašte. Preporuča se lagani obrok nekoliko sati prije davanja krvi, no zbog bolesnika koji će primiti darovanu krv, ne preporuča se jesti izrazito masnu hranu ili piti alkohol 8 sati prije davanja krvi.

Ukoliko se pak pitate zašto baš na današnji dan obilježavamo hrvatski dan darivatelja krvi, onda sigurno ne znate da je upravo na današnji dan 1953. godine održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi i to u Sisku u Željezari. Jedini živući koji se te godine odazvao na prvu akciju darivanja krvi je Siščanin Drago Križe, 88-godišnjak koji i dan danas zna zašto se treba odazvati na ovakve akcije.

“Osjećam se puno bolje otkad sam davao krv i nemam tegobe. A ono još bitnije, svakome treba pomoći. Krv je skupa i onda trebamo mi dobrovoljci dati krv da bi spasili živote”, rekao nam je Drago.

Sljedeće akcije darivanja krvi u Sisku održat će se od 7. do 11. studenog, a o svemu ćete biti pravovremeni obavješteni, samo pratite stranice Crvenog križa Sisak i naš Sisak portal.

najčitanije