Dani Texasa - 2016.

nn

Ove je godine već tradiocionalno održana u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak peta po redu manifestacija Dani Texasa.

Od 26. lipnja do 8. srpnja Dječji odjel i Ogranak Caprag sisačke knjižnice postali su središta zanimljivih i edukativnih predavanja te zabavnih kreativnih radionica. Uz izvorne govornike engleskoga jezika koji su obrađivali različite teme, djeca su imala priliku istovremeno usavršiti svoj engleski jezik. Naime, svi su sadržaji održani na engleskome jeziku uz simultano prevođenje.

Ovogodišnji je program manifestacije Dani Texasa otvoren kreativnom radionicom u kojoj su najmlađi korisnici Knjižnice izrađivali lijepe i korisne paracord narukvice. Druženje je nastavljeno uz kokice, sok i film, odnosno kino večer na američki način.

Osobito su zanimljivi bili jutarnji sati koje su mali Siščani imali priliku provesti u zelenim parkovima grada Siska zajedno s izvornim govornicima engleskoga jezika i knjižničarima koji su im čitali slikovnice i knjige na engleskome jeziku. Nakon uspješno provedene akcije „Čitaj mi!“ na engleskome jeziku u prirodi, uslijedilo je niz predavanja i kreativnih radionica. Neobične i rijetke životinje, kemijski pokusi, poznati izumitelji te američka tradicija kampiranja samo su neke od tema tih radionica.

Sebastien Huag uveo ih je u svijet neobičnih životinja, a uz Shannon Johnston i njezine maštovite eksperimente saznali su koliko kemija može biti zabavna! Kako napuhati balon pomoću praška za pecivo i octa, kako staviti jaje u bocu da se ne razbije, kako samostalno napraviti lava svjetiljku i popularnu igračku „ljigavca“ te se istovremeno odlično zabaviti! Uz Heidi Dawson djeca su naučila puno zanimljivih informacija o poznatim američkim izumiteljima, a zatim su i oni sami postali mali izumitelji dobivši zadatak da u određenom vremenskom razdoblju dizajniraju i izrade plovilo/brodić od zadanih materijala i ograničenog broja elemenata. Svi su sudionici bili vrlo kreativni, a koliko je dobro izrađen pobjednički brodić govori i činjenica da nije potopljen niti nakon postavljanja tereta kojega je činilo čak više od 10 pastelnih bojica!

Čari tradicionalnog američkoga kampiranja približila je djeci Kem Crawford, za početak slikovitim predavanjem popraćenim korisnim videovodičem za sve kampere, a potom i pripremanjem sljezovih kolačića uz logorsku vatru, za potpun doživljaj!

Kako bi i prijatelji Knjižnice iz Amerike saznali ponešto o hrvatskoj tradiciji, petnaestogodišnja je knjižnična korisnica Dunja održala prezentaciju o tradicionalnim hrvatskim jelima na engleskome jeziku, dok se knjižničarka Brankica potrudila da sve ne ostane samo na fotografijama i lijepim riječima pa je za sve posjetitelje pripremila domaće kolače, makovnjaču i gibanicu od rogača. Posljednji je dan raznolikog programa ove manifestacije bio rezerviran za predavanje o igračkama kojima su se djeca igrala u prošlosti, kao i zanimljivu usporedbu igračaka u Americi i Europi.

Ovim su druženjima mali korisnici Knjižnice stekli nova znanja, naučili svašta o američkoj kulturi i običajima, družili se sa svojim vršnjacima te upoznali nove prijatelje.

najčitanije