Dani prirodoslovlja Sisak: Tko odlučuje o tome koliko je sati?

ibb

U nastavku programa Dani prirodoslovlja Sisak, u ponedjeljak 31. listopada bit će održano predavanje ”Optički kvantni sat – sat koji mijenja ideju vremenskog stroja”.
Predavačica Ticijana Ban s Instituta za fiziku Zagreb odgovorit će na niz pitanja: Jeste li ikada razmišljali o tome tko točno odlučuje koliko je sati? Tko to sjedi u vašim kompjuterima i mobitelima, komunicira s GPS satelitima i budno pazi na svaku sekundu?

Za mjerenje apstraktnog pojma vremena odgovorno je oko 500 atomskih satova točnosti do nekoliko desetina femto sekundi koji su raspršeni po cijelom svijetu. Ovi strojevi naši su standardni mjeritelji vremena za veći dio proteklog stoljeća, a rade po principu mjerenja atomskih oscilacija.
Međutim, izgleda da najnovija znanstvena otkrića predviđaju kraj ere atomskih satova. Njih će zamijeniti još precizniji optički satovi koji rade na principu mjerenja optičkih frekvencija dobivenih zračenjem laserom ohlađenih i zarobljenih atoma i iona. Ova nova generacija optičkih satova mogla bi dovesti do razvoja potpuno novih tehnologija s primjenama koje će nadilaziti mogućnost vrlo preciznog i stabilnog mjerenja vremena.
Predavanje o novim vremenskim strojevima održat će se u Gimnaziji Sisak, 31. listopada u 12 sati.

najčitanije