Danas obilježavamo Nacionalni dan udomiteljstva

imp

Udomiteljska Obitelj

Od prošle, 2023.godine, u Hrvatskoj se posljednjeg dana svibnja, obilježava Nacionalni dan udomiteljstva.

 

Cilj mu je istaknuti važnost i ulogu koju imaju udomitelji u skrbi o najranjivijim skupinama građana, kao i potaknuti građane i lokalnu zajednicu na pružanje podrške udomiteljima, ali i na aktivno uključivanje u pružanje socijalne usluge smještaja u udomiteljsku obitelj.

 

Udomiteljske obitelji nisu samo privremeni skrbnici već i ključni nositelji promjena u životima djece, pružajući im priliku za normalan i sretan život unatoč teškim početnim okolnostima.

 

Smjestiti djecu u svoje domove te im biti oslonac i učiniti ih dijelom vlastitih obitelji, mogu samo iznimne i plemenite osobe, a takvih obitelji na području županije je 41. Na razini Hrvatske trenutačno o 2300 djece skrbi 1300 udomitelja.

 

Na području mjesne nadležnosti Zavoda za socijalni rad Sisak djeluje 15 udomiteljskih obitelji s ukupno 16 smještene djece.

 

U udomiteljskoj obitelji može biti smješteno najviše troje djece, ali i više od troje ako se radi o braći i sestrama. Nastojanje je da se braća i sestre ne razdvajaju jer je i samo izdvajanje iz obitelji traumatizirajuće za djecu, a kamoli još i razdvajanje.

 

Za obavljanje udomiteljstva potrebno je prethodno dobiti rješenje o dozvoli za obavljanje udomiteljstvo, što znači kako potencijalni udomitelji podnose zahtjev Hrvatskom zavodu za socijalni rad koji utvrđuje postojanje uvjeta i obavlja procjenu obitelji.

Više informacija o udomiteljstvu možete dobiti u Zavodu za socijalni rad Sisak ili na internet stranicama Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

 

 

Naslovna fotografija – GSPRESS

najčitanije