Danas obilježavamo Međunarodni dan bijelog štapa

mradenovic

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa u Dječjem vrtiću Sisak Novi, objektu „Maslačak“, najmlađi su se družili s Nadom Mikulić uz edukativne didaktičke igračke.

Gradski vrtići već godinama, ističe ravnateljica vrtića Ljubica Ivšić,  surađuju kroz različite projekte i akcije s Udrugom slijepih. Nada Mikulić osmislila je didaktičko dopodne za djecu dvije starije dobne skupine. Čitavo je jutro  djeci čitala iz slikovnice, ispisivala imena na Brailleovom pismu i odgovarala na njihova pitanja.  Na ovakav način, kaže nam odgojiteljica Marija Kobetić, djeca se već od rane dobi imaju prilike upoznati slijepu osobu:

„Djeca su bila zainteresirana i znatiželjna, iako im je u početku bilo nejasno kako će im Nada čitati priču, a ne vidi. Ispitivali su što je pas vodič, bijeli štap, kako se piše Brailleovim pismom, kako izgleda njezina svakodnevica.“

Osim što su Dan bijeloga štapa obilježili u vrtiću, na Korzu su  se jutros građani mogli informirati na štandu Udruge slijepih, a učenici Srednje škole Viktorovac održali su edukacijsku prezentaciju.

Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak okuplja 134 slijepe osobe. Provode projekte i programe koji su po svom sadržaju namijenjeni djeci, mladeži, ženama, osobama treće životne dobi, kasnije oslijepjelim osobama, razvijanju grupa za podršku i samopodršku, zapošljavanju slijepih, raznim edukacijama lokalne zajednice. Bitno je istaknuti i Dnevni centar slijepih, prvi takve vrste u Hrvatskoj, sufinanciran sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih, Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska.

U Hrvatskoj se s obilježavanjem ovog dana počelo 1996. godine pa se Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih, kojim se najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba. Osim što je bijeli štap prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, on slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu. Da bi štap doista bio pomagalo, slijepa osoba mora proći tečaj poduke za samostalno kretanje, osnovna prometna pravila i konfiguraciju terena kojim će se samostalno kretati.

najčitanije