Dan zamijenjenih uloga u Gimnaziji Sisak

imp

Gimnazija Dan Zamijenjenih Uloga 3

Demokratizacija odnosa svih sudionika nastavnog procesa nit je voditelja Dana zamijenjenih uloga Gimnazije Sisak. No, ni činjenica da nisu u svojoj zgradi, jer je ona nastradala u potresu, nije ih omela u nakani da učenici na jedan dan zauzmu sve pozicije u školi: od ravnatelja, preko računovođe do nastavnika.

Dan zamijenjenih uloga održat će se 17.veljače, a što će se događati u školi, od kuda je došla ideja ispričala nam je profesorica Katarina Dobrenić Bunjan.

„Naša zbornica se poprilično pomladila unazad zadnjih nekoliko godina pa se pojavio dašak inovacije i kreativnosti te je naša kolegica profesorica Velić krenula sa malo opuštenijim projektima, dan bez ruksaka, obilježavanje Adventa, obilježavanje Helloweena, posjet domu umirovljenika… I onda je u našem razgovoru, s obzirom da sam ja prošla taj projekt, a profesorica Velić je iskazala interes, odlučili smo se probati to provesti u Gimnaziji.“, rekla nam je Dobrenić Bunjan.

 

Poštivane su sve procedure pa su se tako učenici putem natječaja javljali za radna mjesta unutar naše škole, od ravnatelja, tajništva do spremačica. Učenici su pisali svoje zamolbe, životopise, diplome koje odgovaraju poslu za koji se javljaju, i onda nakon toga, kada prođe natječaj, moraju odraditi sat pripreme sa svojim profesorima mentorima te u konačnici 17. veljače oni stupaju na mjesto zamjenskih profesora, a profesori sjedaju u školske klupe.

Da su učenici zainteresirani za ovaj projekt, kaže Dobrenić Bunjan, vidjelo se po velikom broju pristiglih prijava za radna mjesta:
„Interesa za određena radna mjesta je bilo malo više, to su uglavnom rukovodeće pozicije i stručna služba, znači pedagog, psiholog, ravnatelj, knjižničar, no bilo je i interesa za zamjenu za naše spremačice i domare, a po afinitetima bilo je normalno interesa i za različite premete. S obzirom da nam je ovo prva godina, iako mi već pričamo o tom projektu nekoliko godina, ali sad je ovo krenulo u provedbu, učenici nisu bili sigurni kako bi se prijavili, kako što treba izgledati, ali mislim da smo sve nedoumice uspjeli riješiti i pokriti većinu nastave. Tako da smo, s obzirom da nam je ovo prva godina, jako zadovoljni odazivom.“

Profesorica Dobrenić Bunjan ispričala nam je i kako će izgledati taj dan:
„Nama nastava počinje u 7:30, a zamjenski profesori trebali bi doći oko 7 sati. Tada oni ulaze u zbornicu, pripremaju se za sat koji provode, ulaze normalno u svoj razred i drže sat koji su pripremili prije toga sa svojim mentorima, a profesor, koji je u tom trenutku zamjenski učenik, sjedi u klupama i sudjeluju u nastavi. Profesor dakle upravlja razredom i pokušava na najbolji način prezentirati učenicima sadržaj nastave. Nadam se da će sve na kraju biti vrlo uspješno.“

Ono što možemo reći je da taj dan u Gimnaziji neće biti ispitivanja i pisanja testova, jer napominje Dobrenić Bunjan, s obzirom da im je ovo prvi put nisu htjeli mlade kolege odmah opteretiti s takvim zadacima.
„Za prvu ruku smo se dogovorili da to ipak bude ili sat obrade novog sadržaja ili sat ponavljanja, uglavnom klasičan sat, a onda za dalje ćemo vidjeti. Ovaj projekt općenito je iskaz velikog povjerenja i nas prema učenicima, a vjerujem i učenika prema nama, jer se oni prvenstveno javljaju svojim predmetnim profesorima i očekuju, odnosno znaju, da će od profesora dobiti odgovarajuću podršku. Vjerujem da će satovi biti profesionalno odrađeni.“, ističe profesorica Bunjan.

Ideja Dana zamijenjenih uloga vrlo je jednostavna: učenici na jedan dan mijenjaju uloge s djelatnicima škole i postaju ravnatelji, pedagozi, knjižničari, nastavnici, tajnici, računovođe i tehničko osoblje.

Vjerujemo da će boravak u „tuđim cipelama“ pomoći dodatnom zbližavanju učenika i profesora, ističe profesorica.
„Zapravo to i je poanta ovog projekta, to iskustveno učenje, i vjerujemo da je to najbolje učenje. Da se mi kao profesori približimo našim učenicima, ali i oni da shvate kako je to vladati razredom i pripremiti se za taj sat, kako se nositi ako sat ne bude baš sjajan, kako držati koncentraciju….To su sve stvari koji je najbolje okusiti na vlastitoj koži, a onda vjerujem da pozitivnih reakcija neće nedostajati.“, zaključila je Katarina Dobrenić Bunjan.

najčitanije