Dan narcisa

imp

261020211635281607.jpeg

Prvi dan proljeća u našem gradu Danom narcisa obilježava Udruga žena oboljelih od raka dojke Sisak.
Dan je to posvećen prevenciji, ranom otkrivanju te svima oboljelima od raka dojke. Ovakovo obilježavanje jedna je prilika da se naglasi potreba prevencije i njezine mogućnosti, jer ako se rak dojke otkrije na vrijeme, mogućnost njegova izlječenja veća je od 90 %.
Ovogodišnjim Danom narscisa prikupljaju se sredstva za kupnju aparata za intraoperativno zračenje koji uvelike smanjuje zračenje pacijentica i olakšava im oporavak.

U Hrvatskoj se svake godine registrira 2 i pol do 3 tisuće novooboljelih od raka dojke, a godišnje od te bolesti umire 800 do 900 žena. Veliku smrtnost moguće je potpuno spriječiti jer, napominju liječnici, rak dojke je izlječiva bolest.

Zavod za javno zdravstvo” Dr.Andrija Štampar” aktivno je uključen u provođenje aktivnosti vezanih uz rano otkrivanje raka dojke na lokalnoj i na nacionalnoj razini kroz dva programa – Program preventivne mobilne mamografije namijenjen ženama od 40 do 50 godina i Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke namijenjen ženama od 50 do 69 godina.

Za potrebe provedbe oba programa otvorena je i besplatna linija 0800 200 166 za sve informacije.

najčitanije