'Dan ljubaznosti u prometu' trebao bi biti svaki dan

st

261020211635268690.jpeg

Djeca su uvijek bila najranjivija skupina sudionika u prometu. Kako su ona uglavnom pješaci, policija temeljem nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa provodi razne aktivnosti, kako represivne tako i preventivne.

‘Od 2011. godine svojim smo preventivnim i represivnim akcija uspjeli smanjiti broj ovakvih prometnih nesreća kao i broj smrtno stradalih za 50%’, rekao je Robert Vukić, načelnik Postaje prometne policije Sisak.
Jedna od preventivnih aktivnosti, pod nazivom ‘Dan ljubaznosti u prometu’, provedena je danas na sisačkim ulicama s ciljem poticanja vozača da poštuju prednost prolaska pješaka na pješačkim prijelazima.

‘Od vozača očekujemo da na kulturan način, što im je i obaveza, stanu na zebri, te da gestom rukom daju pješacima znak da su ih zamijetili i da mogu sigurno prijeći cestu. Od pješaka očekujemo da naklonom glave ili barem osmjehom zahvale vozačima na takvoj gesti i njihovoj toleranciji.’

Antun Lohert iz Autokluba Sisak, jednog od partnera u ovoj akciji, rekao je kako sa zadovoljstvom sudjeluju u ovakvim akcijama.

‘Zahvaljujemo se kolegama koji su dali doprinos provedbi ovog projekta. Štoviše, drago mi je što sam ovdje dan uoči Dana HAK-a koji se obilježava 1. lipnja, te uoči 110. obljetnice postojanja HAK-a.’

A u akciju se uključio i Grad Sisak. Zamjenik gradonačelnice, Marko Krička, zadovoljan je ponašanjem sugrađana u prometu, no smatra kako su ovakve akcije ipak dobrodošle.

‘Kao vozač, moram naglasiti da su u Sisku vozači jako tolerantni prema pješacima, ali i prema biciklistima, zahvaljujući Gradu. Uložili smo mnogo sredstava u označaanje biciklističkih staza te horizontalnih i vertikalnih znakova koji poboljšavaju ponašanje u prometu. Iz tog proizlazi povećana tolerancija i pješaka i biciklista i vozača automobila’, rekao je Krička.

Pripadnici Prometne jedinice mladeži na nekoliko su lokacija u Sisku bilježili one najsavjesnije vozače koji su na pješačkim prijelazima postupali kako je maloprije i opisano, a deset njih, koji će biti nasumično odabrani, dobit će čast prisustvovati prezentaciji akcije gdje će im biti uručene i prigodne nagrade i pismene zahvale od strane Postaje prometne policije Sisak.

najčitanije