Dan dobrovoljnih darivatelja krvi – hvala vam na plemenitosti, solidarnosti i humanosti

imp

251020211635196799.jpeg

Danas je Dan darivatelja krvi Republike Hrvatske, utemeljen u spomen na prvu akciju darivanja u koju je Hrvatski Crveni križ organizirao upravo u Sisku, 25. listopada 1953. godine.

„Ova prva provedena akcija dobrovoljnog darivanja krvi održana u Željezari Sisak utemeljena je na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Tada je prikupljeno 50-ak doza.“, rekla nam je Sara Vladić iz Gradskog društva Crvenog križa Sisak.

Od tada Hrvatski Crveni križ i Zavod za transfuziju redovito organiziraju akcije po cijeloj Hrvatskoj. Potrebe za krvi kao jedinstvenim lijekom su sve veće, ali je i darivatelja sve više – kako na nivou Hrvatske, tako i na lokalnom nivou.
Budući da je dobrovoljno davanje krvi važno za podmirivanje nužnih zaliha krvi i osiguravanje funkcionalne zdravstvene skrbi, od neizmjerne je važnosti kontinuirano provođenje akcija davanja krvi pa i tijekom epidemije koronavirusa (COVID – 19).

„Unatoč epidemiji koronavirusa ponosni smo što se darivatelji u velikom broju odazivaju akcijama koje se provode uz sve epidemiološke mjere i što imamo veliki broj onih koji krv daruju prvi puta. Očekuje se da će na kraju godine sisački Crveni križ prikupiti oko 2600 doza, a u prosjeku se na akciji prikupi oko 120 doza.“, kaže Vladić.
Već početkom studenog kreće nova akcija dobrovoljnog darivanja krvi, koju će sisački Crveni križ organizirati od 8. do 10. studenog.

„Krv je nezamjenjivi lijek. Zamjenskih pripravaka za krv nema. Hvala Vam što darujete sebe za druge. Plemenitost darivatelj/ica krvi utkana je u tisuće spašenih života. Gdje god se nalazili u Lijepoj našoj od srca Vam čestitamo Vaš dan!“ – poruka je Gradskog društva Crvenog križa Sisak.

najčitanije