Čišćenje korita rijeke kroz akciju „Volimo Kupu trajno“

mradenovic

261020211635232981.jpeg

U subotu, 15. lipnja 2019. održat će se tradicionalna 24. po redu ekološka akcija čišćenja korita rijeke Kupe pod nazivom „Volimo Kupu trajno“, povodom Svjetskog dana zaštite okoliša. Ekološku akciju organizira Ronilački klub Sisak, uz pomoć Kajak kanu kluba „Odra“, Zajednice športskih ribolovnih udruga – Sisak, Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Područni ured Sisak i Turističke zajednice grada Siska. Akcija se održava pod pokroviteljstvom Grada Siska i Zajednice tehničke kulture Grada Siska.

Tijekom akcije čistit će se korito rijeke Kupe na potezu od Mosta Gromova do Starog mosta. Akcijom se želi ukazati na potrebu očuvanja čistoće naših rijeka, potrebu očuvanja biljnog i životinjskog svijeta te promovirati sport, tehničku kulturu i ronjenje u Republici Hrvatskoj. U organizaciji RK Sisak na rijeci Kupi održati će se i Kup Republike Hrvatske u daljinskom plivanju perajama te plivački maraton na potezu od Mosta Gromova do Starog grada, duljine cca 3,1 km.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja konferencije Ujedinjenih naroda posvećene okolišu održane u Stockholmu 1972. godine. Na ovoj konferenciji usvojen je Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). U proteklih 45 godina ova manifestacija je izrasla u jedan od najznačajnijih događaja kojim se ljudima širom našeg planeta želi ukazati na nužnost uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice. Ljude se potiče da postanu aktivni sudionici održivog i ravnomjernog razvitka te da preuzmu odgovornost za očuvanje našeg planeta. Razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša u lokalnim zajednicama ključno je za ostvarenje sigurnije i prosperitetnije budućnosti.

Program akcije čišćenja korita rijeke Kupe „Volimo Kupu trajno“:

10:00 – Okupljanje i prijava učesnika na obali rijeke Kupe kod Kajak kanu kluba „Odra“ (u blizini Starog mosta)

11:30 – Dogovor voditelja i formiranje grupa za ekološku akciju

11:00 – Odlazak čamcima na lokacije i čišćenje korita rijeke Kupe

12:00 – Izvješća voditelja o obavljenoj ekološkoj akciji

12:30 – Start natjecanja Kup RH – daljinsko plivanje perajama

12:40 – Start Sisačkog plivačkog maratona

14:00 – Povratak iz Starog grada – cilj natjecanja

15:30 – Ručak za sudionike te proglašenje rezultata i pobjednika te podjela medalja

najčitanije