Čili petak - Tradicija Meksika u Kulinarskom Institutu Kul IN

ibb

”Otkrijte bogatstvo okusa meksičke kuhinje, od enchilada i chili con carne sve do salsa i čili paprika. Pridružite nam se na gozbi okusa i boja te saznajte zašto je meksička kuhinja jedna od najomiljenijih na svijetu” – poručuju iz Kulinarskog instituta Kul IN, koji za ovaj tjedan najavljuje još jednu kulinarsku radionicu: u petak, 16. ožujka U Kul IN-u će se održati radionica meksičke kuhinje koju će voditi znanstvenik i docent Dubravko Babić, strastveni zaljubljenik u meksičku kuhinju i čili paprike koje je otkrio otkako živi u Kaliforniji (već više od pola svog života). Djelić svog dugogodišnjeg istraživanja i uživanja u ovoj svjetskoj kuhinji, jednoj od najutjecajnijih na području Kalifornije,  predstavit će u Kul IN-u.

Jedna od najutjecajnijih kuhinja svijeta,  meksička, svoju je dugu povijest krenula graditi još u vrijeme drevnih Maya, a svoj razvoj nastavila je putem španjolskih osvajača. Dugi niz stoljeća, europski, pa čak i afričkih i azijskih utjecaji, rezultirali su raznovrsnim lokalnim osobitostima. Meksička kuhinja vrlo je važan aspekt kulture, društva i tradicije. Upravo iz tih, ali i mnogih drugih razloga, ona se danas nalazi na popisu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Na radionici će se pripremati neka od tipičnih meksičkih jela: Enchilade s piletinom, Chili Con Carne i Guacamole.

A polaznici radionice upoznat će se i s najkarakterističnijom namirnicom meksičke kuhinje – čili paprikom. Samo u Meksiku postoji preko 140 različitih vrsta. Poznate diljem svijeta, potekle iz Meksika, čili paprike plod su biljke iz roda Capsicum, a dolaze u raznim oblicima, veličinama, bojama i intenzitetima. Ono po čemu ih najčešće rangiraju, upravo je njihova ljutina koja varira ovisno o koncentraciji capsaicina, tvari koja pali jezik pa čak i tjera suze na oči. Na radionici će biti predstavljene Serrano,  Jalapeño, Poblano,  Chile guajillo, Pequin, Chile de arbol, Chipotle, Chile negro ili Pasilla, Ancho chile.

Radionice traju od 15 do 18 sati, održavaju se u prostoru Kul IN-a (Capraška ulica 12) i otvorene su za javnost, ali budući da je broj mjesta ograničen, za sudjelovanje se treba prijaviti unaprijed: putem e-maila [email protected] ili na broj telefona 044/ 538 880.

najčitanije