Brojnim akcijama sisačko Dijabetičko društvo obilježava Svjetski dan šećerne bolesti

imp

Svjetski Dan šećerne Bolesti

14. studenog obilježava se kao Svjetski dan šećerne bolesti – bolesti od koje, procjenjuje Svjetska zdravstvena organizacija, danas boluje 537 milijuna ljudi, od djece pa do osoba starije životne dobi (20 do 79 godina), a procjenjuje se da će taj broj narasti na 784 milijuna do 2030. godine.

 

Gotovo svaka druga osoba ne zna da je oboljela od šećerne bolesti, a još 541 milijun ljudi ima poremećaj podnošenja glukoze (pred dijabetes). U svijetu svakih 5 sekundi od šećerne bolesti umire 1 osoba, a gotovo polovina je mlađa od 60 godina. Većina oboljelih boluje od šećerne bolesti tipa 2 koja se u 80 % slučajeva može spriječiti promjenom životnih navika.

U Republici Hrvatskoj je 2022. godine prema podacima CroDiab-a (Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) registrirano 388 213 osoba s dijagnozom šećerne bolesti. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 % oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000.

Budući da jedan od dvoje oboljelih u svijetu nema postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, rano otkrivanje i liječenje su ključni u sprečavanju nastanka komplikacija ove bolesti. Podizanje svijesti o znakovima, simptomima i rizičnim čimbenicima su stoga od velike važnosti za pravodobno otkrivanje šećerne bolesti.

 

Predavanje Dijabetes U Učionici

Ovaj dan već standardno obilježava Dijabetičko društvo grada Siska, i to kroz nekoliko akcija. Prva će se održati već danas i to u OŠ Mato Lovrak Petrinja. Riječ je o predavanju „Dijabetes u učionici“, najavljuje Darko Velhes, predsjednik Dijabetičkog društva grada Siska: „Škola nas je zvala jer imaju jednog učenika koji pohađa 4. razed osnovne škole, a i sami nastavnici bi se htjeli bolje upoznati s tom bolešću. Cilj je djetetu olakšati boravak u školi i da ga sama zajednica u školi što bolje prihvati.

 

 

Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti nastavlja se u subotu, 11.studenog, na gradskoj tržnici Kontroba gdje će se u suradnji sa Srednjom školom Viktorovac i budućim medicinskim sestrama/tehničarima mjeriti razine šećera u krvi i krvni tlak.

 

Sve završava u utorak, 14.studenog, u Kulturno – povijesnom centru u kojem će se od 10 sati održati predavanje na temu – Kako postići ciljane vrijednosti glukoze u krvi i spriječiti komplikacije dijabetesa. Predavač je dr.med.specijalist internist,subspec.endokrinologije i dijabetologije Irena Ištvanić Vuger iz NPB dr. Ivan Barbot Popovača. Predviđeno je da predavanje traje od 10-12 sati, a prije toga je javno mjerenje GUK-a.

 

 

Predavanje Dijabetes Kulturno Povijesni Centar

 

 

Naslovna fotografija – Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar

najčitanije