Brod Biokovo prezentirat će povijest riječne plovidbe u Sisku

imp

Najpoznatiji brod sisačke riječne flote brod Biokovo je nakon obnove u Brodocentru usidren u centru grada, ispod Malog kaptola, i čeka početak radova na opremanju.
Brod Biokovo dio je projekta „Info centar industrijske baštine – Holandska kuća“ vrijednog 26 milijuna kuna i bit će otvoren građanima po završetku radova na opremanju i nakon postavljanja mosta između broda i riječne obale. U sklopu tog projekta uredit će se prostorije za izložbeni prostor u kojem će se prezentirati bogata povijest riječne plovidbe u Sisku. Unutar broda će se formirati i manji stalni muzejski postav u kojem bi se na interaktivan način prezentirala bogata riječna tradicija. Prezentacija riječne tradicije nadovezivat će se i na turističku ponudu grada Siska koja uključuje vožnju brodom rijekama Savom i Kupom te prezentaciju industrijske i ostale kulturno – povijesne baštine na toj ruti. Ujedno će postav biti sastavni dio prezentacije industrijske baštine grada Siska.
Brod Biokovo je porinut u more 1960. godine u brodogradilištu u Piranu te je Jadranskim, Sredozemnim, Egejskim i Crnim morem i Dunavom doplovio u Sisak iste godine. Na tom je putu bio i prvi brod koji je svojim motorima samostalno prošao Đerdap, jednu od najtežih dijelova riječne dunavske rute. Od tada je pa sve do kraja osamdesetih godina 20. stoljeća redovito prometovao europskim rijekama.

najčitanije