Božinović: Ublažene mjere za javna okupljanja, ukinute COVID potvrde za javne ustanove, osim zdravstva i socijalne skrbi

imp

covid potvrda

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je u ponedjeljak da je Nacionalni stožer donio šest novih odluka, kojima su ublažene mjere za okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru te su ukinuti obvezno testiranje i Covid potvrde za ulazak u prostore javno-pravnih tijela.
“Mjere koje se odnose na javni prijevoz, rad trgovina, korištenje maski i prelazak granica produžene su do 31. ožujka”, rekao je Božinović novinarima nakon sjednice Vlade.

 

Na javnim okupljanjima dopušteno 100 osoba

 

Odluka o okupljanjima ublažena je tako da je od 1. ožujka na otvorenim prostorima moguće okupljanje 100 osoba umjesto dosadašnjih 50, a u zatvorenim prostorima 50 umjesto 25 osoba.

Ublaženi su uvjeti i za održavanje dopuštenih okupljanja u zatvorenim i otvorenim mjestima uz predočenje COVID potvrda. Dosad su se takva okupljanja mogla održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera, a od sutra ta suglasnost više nije potrebna, kaže Božinović.

Što se tiče sportskih natjecanja, ukida se ograničenje maksimalnog broja gledatelja na otvorenom, a u zatvorenom je moguća 50-postotna popunjenost tribina umjesto dosadašnjih 20 posto.

“Od sutra prestaje važiti mjera obveznog testiranja na COVID-19 i predočenje dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju kao uvjeta za ulazak u prostore javno-pravnih tijela jer je zaključeno da, s obzirom na stupanj imunosti i relativno kratko zadržavanje stranaka, više ne postoji u toj mjeri opasnost koja bi dovela u pitanje funkcioniranje državnih i javnih službi”, rekao je Božinović

Dodao je kako COVID potvrde i dalje vrijede u ustanovama socijalne skrbi i zdravstvenim ustanovama, dok ih više ne treba predočiti, primjerice, prilikom ulaza u poštu.

 

Izvor – Vlada RH

najčitanije