Bojevi za Sisak A.D. 1593. vraćaju Sisak u slavna vremena

st

261020211635268199.jpeg

Četvrtu godinu za redom Siščani će se, barem na kratko, vratiti u slavna vremena kad je nakon višegodišnjih opsada kršćanska vojska velikom pobjedom zaustavila osmanlijski prodor prema zapadu. Manifestacija „Bojevi za Sisak A.D. 1593.“ i ove će godine kod Starog grada okupiti veliki broj udruga koje njeguju povijest tog razdoblja. Prvi put radi se o dvodnevnom programu koji na ušće Kupe u Savu donosi duh srednjeg i ranog novog vijeka.

‘Ove godine imamo klasičnu matricu prvi dan. Na rasporedu su uvodna i velika borba, kad obično imamo i najviše posjetitelja. U 10 sati počinje Savski sajam, a tijekom cijelog dana imamo predstavljanja udruga koje sudjeluju u programu. Prvi dan završava jedan bogati ‘fire show’, predstavio je ravnatelj Gradskog muzeja Sisak, Vlatko Čaširan, prvi dan manifestacije, subotu, 18. lipnja.

Nedjelja je zamišljena kao opuštajući, obiteljski dan s više radionica za djecu i odrasle.

‘I nedjelja počinje Savskim sajmom, zatim ćemo imati predstavljanje steličarstva, a kao finiš manifestacije je bohurt turnir, slobodna borba u autentičnim oklopima.’
U programu će sudjelovati članovi udruga Red vitezova Ružice grada, Dubovački streličari, Kliški uskoci, Red vitezova Zlatnog kaleža, Red srebrnog zmaja, Ursus, Aureus Unicornis, Stolac i Vitezovi vranski.

Ova turističko-povijesna i edukativna manifestacija, kao spektakl živih slika iz povijesti, pružit će vjerni prikaz odvijanja viteških borbi i ratovanja, mačevanja, streličarstva, vojnih tabora, naoružanja te drugih elemenata srednjovjekovnog i ranog novovjekovnog života, poput kuhinje i starih zanata. Kako bi prikaz bio što vjerniji, sva oprema koja uključuje mačeve, oklope, štitove, lukove, samostrele, tunike, haljine i ostalo načinjena je ručno i vjerna je kopija originalnih predmeta i odjeće iz toga doba.

‘Želja nam je da kroz godine dobijemo pravi kostimiranui sajam. Ove godine krećemo s kostimiranjem volontera, izlagača i nas samih. Bit će tu i tradicijski obrti te lokalni proizvođači koji su nam zanimljivi jer imaju ponudu na tragu srednjeg vijeka, čime im želimo pomoći pri izlasku na tržište’, rekla je Milijana Borojević, direktorica Turističke zajednice grada Siska.

bojevi_press

Nepotrebne gužve automobila mogu se izbjeći dolaskom na manifestaciju s jednim od dva broda koji će cijeli dan biti na relaciji centar – Stari grad. Kvalitetan program upotpunit će i bogata ugostiteljska ponuda, koja je za manifestaciju već prepoznatljiva. Dobra atmosfera također je dio tradicije.
‘Ovo je već četvrta godina za redom i zadovoljni smo što je prepoznata od sisačke javnosti i šire. Nadam se da će ove godine biti još bolje nego prijašnjih godina, a sve, naravno, ovisi i o vremenu’, zaključio je Čakširan.
Vremenska prognoza je zasad dobra, tako da ništa ne stoji na putu kvalitetno provedenom vikendu na otvorenom.
Bojevi za Sisak A.D. 1593. održat će se 18. i 19. Lipnja kod utvrde Stari grad Sisak.

bojevi-plakat

PROGRAM
18. lipnja 2016.
10,00 Početak festivala, otvaranje utvrde i vojnih tabora za posjetitelje
10,00 – 20,00 Savski sajam
11,00 Pojedinačno predstavljanje udruga (I . dio)
16,00 Uprizorenje bitke (I. dio)
17,00 Pojedinačno predstavljanje udruga (II . dio)
18,30 Velika bitka (II. dio)
21,30 Noćni program – fire show

19. lipnja 2016.
10,00 – 19,00 Savski sajam
10,00 – 19,00 Prezentacija udruga
11,00 – 13,00 Prezentacija streličarstva
12,00 – 19,00 Radionice za djecu i odrasle
18,00 – 20,00 Bohurt – turnir (pro fight verzija); slobodna borba u autentičnim oklopima

najčitanije