"Bojevi za Sisak" 22.lipnja kod Starog grada

imp

261020211635233138.jpeg

Gradski muzej Sisak i Turistička zajednica grada Siska i ove godine organiziraju već tradicionalnu manifestaciju “Bojevi za Sisak” koja će se održati u subotu, 22. lipnja kod Starog grada.
Manifestacijom “Bojevi za Sisak” prikazuje se i oživljuje gotovo zaboravljeni život srednjeg i ranog novog vijeka te promiče povijesna baština grada Siska i događanja iz 1593. godine, kada je nakon višegodišnjih opsada kršćanska vojska velikom pobjedom zaustavila osmanlijski prodor prema zapadu. Kroz zanimljiv prikaz ove povijesne bitke, posjetitelji će zakoračiti u vremena viteških borbi, mačevanja, vojnih tabora, borbi za naklonost dame, opsada, ratovanja, lakrdijaša…
“Bojevi za Sisak” održat će se kod Utvrde Stari grad, kulturnog dobra od nacionalnog značaja, a okupit će stotinjak članova udruga koje demonstriraju srednovjekovni način života i ratovanja. Kako bi prikaz bio što vjerniji, sva oprema koja uključuje mačeve, oklope, štitove, lukove, samostrele, tunike, haljine i ostalo načinjena je ručno i vjerna je kopija originalnih predmeta i odjeće iz toga doba.
Cjelodnevno događanje prepuno zabavnih sadržaja, posebno spravljenih gastronomskih specijaliteta i bogate ponude suvenira završit ćemo koncertom koji će izvesti Patrick Walker Trio.
HŽ Putnički prijevoz službeni je prijevoznik na sportska i kulturna događanja u gradu Sisku u 2019. godini, što znači da posjetitelji „Bojeva za Sisak ostvaruju 50% popusta na povratne karte u redovnim vlakovima na relaciji Zagreb GK – Sisak – Zagreb GK.

Kako bi ostvarili popust, putnici prilikom kupnje prijevoznih karata na Zagreb GK ili u vlaku trebaju naglasiti svrhu putovanja, a povratnu kartu na poleđini ovjeriti pečatom organizatora na mjestu održavanja manifestacije.

Program:
12.00 Otvaranje festivala, vojnih tabora, utvrde i srednjovjekovnog sajma; demonstracija streličarstva
13.00 Pojedinačno predstavljanje udruga
15.00 Bitka ( I. dio)
16.00 Pojedinačno predstavljanje udruga
19.00 Bitka ( II. dio)
20.00 Fire show
21.00 Koncert: Patrick Walker Trio

najčitanije