Bivši gradonačelnik Pintarić oštetio gradsku blagajnu za gotovo 97 milijuna kuna?

imp

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Siska Dinka Pintarića (55) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela sklapanja štetnog ugovora, kojim ga se tereti da je oštetio gradsku blagajnu za gotovo 100 milijuna kuna.
„Županijsko državno odvjetništvo u Sisku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora iz članka 294. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona/97. Osumnjičenika se tereti zbog sklapanja ugovora vezano uz financiranje izgradnje sportske dvorane u Sisku jer proizlazi osnovana sumnja da bi sklapanjem takvog ugovora za Grad Sisak bila prouzročena materijalna šteta u iznosu od gotvo 97 milijuna kuna.“ – rekla nam je Županoijska državna odvjetnica Jadranka Huskić.
Cijelo rješenje o provođenju istrage pročitajte ovdje.

Postoji, naime, osnovana sumnja da je Dinko Pintarić 15. veljače 2008. u ime grada kao naručitelja s trgovačkim društvom iz Zagreba kao izvršiteljem, zaključio ugovor o osnivanju i zakupu na pravu građenja za projektno financiranje športske dvorane nove škole u Sisku koja još nije sagrađena.

Na ovo se rješenje bivši gradonačelnik Dinko Pintarić žalio, doznali smo od njegovog odvjetnika Milenka Jakšića „ Nakon što smo zaprili rješenje DORH-a o provođenju istrage radi osnovane sumnje da je gospodin Pintarić u vrijeme dok je obnašao dužnost gradonačelnika počinio kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora i prouzrokovanja znatne štete Gradu Sisku obrana je uložila žalbu protiv tog rješenja i čekamo da sudac istrage donese odluku o našoj žalbi.“ – rekao je to odvjetnik Jakšić dodajući kako ne zna točno kada će odluka o žalbi biti riješena.

U vrijeme kada je Dinko Pintarić bio gradonačelnik, današnja gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je kao oporbena vijećnica često upozorava na nepravilnosti vezane uz izgradnje dvorane. Evo kako je gradonačelnica komentirala pokretanje istrage „Nadam se i vjerujem da je konačno odmotana prva nit u klupku i korupcije bivše gradske vlasti i raznih špekulanata koji su bacili šape na sisačku imovinu. Surađivala sam sa DORH-om kojemu zahvaljujem u ime građana na predanom radu i uvjerena sam da će svoje sumnje na kraju usjeti dokazati na sudu jer je krug indicija o teškom kriminalu prevelik. Nažalost, moram primijetiti da svi eksponenti kriminalne politike koja je dovela do ovoga nisu navedeni u optužnici. Mnogi od njih koji znaju dosta o tome kako se posao sa Hypo bankom dogovarao iza zatvorenih vrata i dalje komotno sjede u oporbenim klupama Gradske vijećnice. Međutim, zadovoljna sam što su moje prijave i opetovano upozoravanje javnosti oko zakulisne igre oko sportske dvorane napokon urodile plodom.“ – komentirala je Ikić Baniček.

Nezavršena dvorana stoji i podnosi sve klimatske promjene, i naravno ovo što je izgrađeno propada. Bez obzira što je preporuka građevinske struke da se poduzme nešto po pitanju dvorane da sve ovo što je do sada izgrađeno ne propadne, gradonačelnica napominje da neće ići u sanaciju dvorane.

„Kada bi mi poslušali te dobronamjerne savjete građevinara i krenuli sada sanirati mi bi u pravnom smislu preuzeli odgovornost za to gradilište i objekt, i mi bi zapravo insinuirali ishod pravne bitke a to ne možemo.“ – rekla je gradonačelnica.

najčitanije