Bernardić: 'Oko pitanja INA-e ne smije biti podjele'

st

‘Na prvom mjestu su zaštita radnika i zaštita proizvodnje’, riječi su predsjednika Socijaldemokratske partije Davora Bernardića nakon sastanka s predstavnicima Stožera za zaštitu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta.
Sisačka je rafinerija simbol hrvatske proizvodnje nafte, nastavlja Bernardić, i iz tog razloga Vlada treba uzeti stvari u svoje ruke.

‘Spremni smo im ponuditi ruku suradnje, ali to znači da se ne smijemo odreći prava na veto, tj. ‘zlatne dionice’ i da moramo vidjeti na koji način zaštititi radnike i proizvodnju. Očekujemo od Vlade da uzme uzde u svoje ruke i ponudi rješenje. Spremni smo im pomoći, pokrenut ćemo ne samo raspravu o tome na odboru za europske poslove, nego i tematsku sjednicu u Saboru oko same INA-e’, rekao je Bernardić.

Stožer je, između ostalog, šefu oporbe prezentirao probleme ulaganja i odvoza nafte. Sprječavanje odvoza nafte također je, kaže Bernardić, zadatak Vlade.

‘Kad imate Vladu morate ju koristiti i zaštititi hrvatske nacionalne interese. Mi ćemo im u tome pomoći, oko ovog pitanje ne smije biti podjele, ovdje moramo pokazati jedinstvo. Kao što smo pokazali jedinstvo u Domovinskom ratu, tako ga moramo pokazati i sad, kad su u pitanju INA, radnici i proizvodnja.’

Bernardić nastavlja kako treba ići u smjeru zadržavanja proizvodnje u Hrvatskoj, dizanja profitabilnosti te zadržavanja postojećih radnih mjesta i osiguravanja novih.
Predsjednik Stožera za zaštitu Rafinerije nafte Sisak, Predrag Sekulić, zahvalio je SDP-u na inicijativi i rekao kako je upravo rješavanje pitanja INA-e konsenzusom i rasprava unutar Sabora upravo to što Stožer traži već dvije godine. Iako ne pod MOL-om, za INA-u, kaže, postoji budućnost, ali potrebna je suradnja svih institucija.

‘Hrvatska Vladad i sve politike moraju biti uključene. Ako je ina strateška, nacionalna, onda se prema njoj tako moramo ponašati. Ono što nas danas brine je pripremani odvoz nafte, jer Mađari svo ovo vrijeme dok mi razgovaramo i dalje rade, tako da ćemo moguće u danima koji slijede morati stati na prugu ako ne bude odluka Vlade u tom smjeru’, zaključio je Sekulić.

najčitanije