Belgijska tvtka počinje s razvojem biorafinerije u Sisku

mradenovic

261020211635210272.jpeg

Belgijska tvrtka De Smet Engineers & Contractors (DSEC) na službenim stranicama je objavila kako su započeli rad na temeljnom inženjerskom ugovoru za hrvatsku naftnu i plinsku tvrtku Ina, koji se odnosi na izgradnju postrojenja za proizvodnju bioetanola druge generacije u Sisku.

Vrijednost ugovora i posla još nije navedena. Biorafinerija će imati kapacitet 55.000 tona te će se oslanjati na biomasu od miskantusa i bio ostataka od uzgoja žita. Bit će to jedna od prvih rafinerija druge generacije u svijetu i pomoći će Hrvatskoj da zadovolji uvjete Europske direktive o obnovljivim izvorima energije II.

“DSEC će također integrirati odabrani procesni paket u studiju projekta i procijeniti povezane kapitalne i operativne troškove”, navedeno je u priopćenju DSEC-a.

Ina je na naš upit o tome u kojoj su fazi radovi odgovorila: ”INA je s tvrtkom De Smet Engineers & Contractors (DSEC) potpisala ugovor o izradi projektne dokumentacije, to jest, izradi baznog dizajna koji se odnosi na Projektiranje pomoćnih sustava za izgradnju buduće tvornice naprednog bioetanola, a koji je potreban kako bi se mogla donijeti kvalitetna odluka o daljnjim aktivnostima. Projekt se trenutno razvija, a ovo je samo jedan u nizu koraka koje je potrebno ispuniti kako bismo mogli dovršiti analize za potencijalnu izgradnju biorafinerije na lokaciji u Sisku i donošenje konačne investicijske odluke”.

Početkom rujna 2019.godine, Ina je dovršila testiranje energetske biljke miskantus za proizvodnju biogoriva. Rezultati testiranja su optimistični jer su pokazali da tehnologija sunliquid može uspješno preraditi miskantus u lignocelulozne šećer i etanol. „Sretan sam što su rezultati pozitivni jer su time otvorena vrata za daljnje analize i mogućnosti. Zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji uspjeli smo proizvesti napredni bioetanol koji se namješava u fosilna goriva. Ovo je samo jedan u nizu koraka koje je potrebno ostvariti kako bismo ispunili preduvjete za razvoj biorafinerije u Sisku“, izjavio je tada Stjepan Nikolić, operativni direktor Rafinerija i marketinga.

najčitanije