Baština Siska i okolice ponovno okupljena na jednom mjestu

nn

U sisačkom Gradskom muzeju danas je održana promocija Godišnjaka Gradskog muzeja Sisak. Riječ je o 11.-tom izdanju Godišnjaka koji nije izlazio pet godina, a u Muzeju su zadovoljni što se ova vrijedna znanstveno-stručna literatura ponovno objavljuje. Ravnatelj Gradskog muzeja Sisak Vlatko Čakširan rekao je kako je Godišnjak jedan od medija kojim se prezentira znanstveno-stručni rad Muzeja i suradnika, dodavši kako je podijeljen u tri segmenta: arheološki, povijesni i etnološki. Izrazivši svoje zadovoljstvo ponovnim izlaskom Godišnjaka, ravnatelj je naglasio važnost Godišnjaka i obećao da će isti i nastaviti izlaziti. “To pokazuje da Sisak i njegova okolica doista imaju bogatu baštinu koju ovaj Godišnjak nastoji prezentirati. Isto tako, ono što Gradski muzej Sisak može obećati je da ćemo s ovim Godišnjakom nastojati očuvati kontinuitet izlaženja, dakle da nećemo opet prekinuti”, rekao je ravnatelj Čakširan.
O arheološkom dijelu Godišnjaka više je rekao dr. sc. Domagoj Tončinić sa Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagreb. “Ovaj put imamo četiri članka koja su posvećena arheologiji. Tri su posvećena materijalu Muzeja, a dva članka potpisuju djelatnici ovoga Muzeja. To zapravo najbolje pokazuje opravdanost i važnost ovakvog jednog časopisa za ovakvu jednu instituciju”, naglasio je Tončinić.
Povijesni segment Godišnjaka koji se sastoji od šest znanstvenih i dva stručna članka prezentirao je dr. sc. Ivica Golec, poznati povjesničar. “Ja ću prikazati šest članaka znastvenih radova i dva stručna. Počinjem sa člankom upravo ravnatelja Gradskog muzeja, gospodina Čakširana, koji govori o razvoju ciglarske industrije na području Siska. Sljedeća tri članka odnose se na Pešćenicu, a potom slijedi jedan članak također djelatnika Gradskoga muzeja, gospodina Valenta, gdje govori o spomenarima koji su pisani jednoj Siščanki u vrijeme Prvog svjetskog rata. Zadnji članak, izuzetno zanimljiv, pedeset je godina rock ‘n’ rolla na području Siska i u gradu Sisku. Profesorica Dunja Majnarić Radošević, voditeljica Etnološkog kluba pri Hrvatskom etnološkom društvu i nekadašnja kustosica Gradskog muzeja Sisak, uvela nas je u priču o tri članka vezana uz etnologiju. “Jedan se tiče ukrašavanja žena, tj. nakita i posudica , a napisala ga je kustosica ovoga Muzeja Ivanka Plavec, zatim su tu članci od Katice Mrgić o tzv. etno-parku koji sad doživljava jedan novi zamah i procvat i evo držim fige da se to konačno i realizira i na kraju članak kolegice Mrgić koji govori o nematerijalnoj baštini”, rekla je Majnarić Radošević.
Na promociji Godišnjaka Gradskog muzeja Sisak svoje je zadovoljstvo ponovnim izlaskom Godišnjaka izrazila i zamjenica sisačko-moslavačkog župana Anita Sinjeri Ibrišević, kao i dogradonačelnik Grada Siska Marko Krička.

najčitanije