Bačić: Pojednostavljenje procedure donosi ubrzanje obnove

imp

Branko Bačić 2

Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša Branko Bačić najavio je u gostovanju na HTV-u ubrzavanje postupka obnove potresom oštećenih objekata.

 

Ubrzanje znači da treba skratiti postupak, smanjiti broj sudionika i identificirati svaki ugovor i povezati ga sa svakom parcelom. “To sada radimo. Zakonom s kojim idemo sada pojednostavit ćemo tu proceduru na način da tipski projekt najvećom mogućom brzinom utemeljimo u određenoj lokaciji”, rekao je Bačić.

 

Upitan hoće li novi zakon zaista moći ubrzati obnovu Bačić je rekao da apsolutno hoće.
„Ukidamo projekt uklanjanja objekta, ukidamo financijsko-tehničku kontrolu i veću odgovornost postavljamo projektantu. Ukidamo elaborat ocjene stanja koji će se uglavnom vezivati na nalaz prilikom dolaska na parcelu. Tu već smanjujemo broj sudionika i potreban broj koraka. Negdje je oko 40% manji broj koraka potreban da bi ste počeli graditi nego što je sada, Drugi prevažan korak je financiranje samoobnove u startu. Kada ste dobili rješenje o konstrukcijskoj obnovi ili izgradnji zamjenske kuće na vaš će račun u poslovnoj banci biti odmah isplaćen cjelokupni iznos. U reakciji koju sam čuo od čelnika na terenu, a i od samih građana s kojima sam razgovarao oni jedva čekaju. Kažu dajte nam novce, mi ćemo sve ostalo.“, naglasio je Bačić gostujući na HTV-u.

 

 

Izvor – HTV

najčitanije