„Atelier Siscia“, prvi centar za stare fotografske procese u Hrvatskoj

st

Sisak dobiva Centar za stare fotografske procese. „Atelier Siscia“, smješten u prostoru galerije ‘Sisca Obscura’ bit će prvi takav centar u Hrvatskoj, a njegov idejni začetnik, poznati sisački fotograf i entuzijast Miroslav Arbutina –Arbe, kaže kako je, uz očuvanje fotografske baština, njegov glavni cilj rad s mladim ljudima i djecom. Oni će u ovom centru moći raditi u 4 tehnike koje su se nekad koristile u fotografskoj umjetnosti.

‘Prvi doticaj sa starim tehnikama imao sam prije 6 godina kad sam naletio na jednu fotografiju mokrog kolodija. Digitalna tehnologija postala mi je tad već prejednostavna i dosadna, pa se to dogodilo u pravi trenutak. Znao sam i ranije o čemu se radi, ali nikad to još nisam vidio uživo. Stupio sam u kontakt s čovjekom iz Sombora, otišao na njegov tečaj u Novo mesto i ubrzo počeo raditi u toj tehnici’, opisuje Arbe sami početak ideje i proces koji će na kraju rezultirati prvim centrom za stare fotografske tehnike u Hrvatskoj i rijetkim u Europi.

Jedna od aktivnosti Centra bit će i izrada replika starih fotoaparata, što bi se radilo u suradnji s Tehničkom školom, a želja je i pretvaranje prostora galerije ‘Siscia obscura’ u tzv. staklenu kuću, atelier kakav se nekad koristio.

‘Postojali su atelieri koji su imali stakleni krov i staklenu sjevernu stranu. U doba kad su se stare fotografske tehnike pojavila nije bilo struje i ovo je bio način da se postigne svjetlost potrebna za fotografiranje. U tijeku su razgovori o tome, postoje  neke zakonske i imovinske prepreke, no mislim da bi se to uz neke fondove moglo napraviti u neko dogledno vrijeme’, kaže Arbutina.

Galerija ‘Siscia obscura’, napominje, nastavlja s radom kao i dosad, uz ipak nešto manji broj izložbi.

Otvorenje Centra za stare fotografske procese na rasporedu je u četvrtak, 5. srpnja u 20 sati, a dan kasnije je i dan otvorenih vrata kad će se svi zainteresirani moći po popularnim cijenama fotografirati i dobiti fotografije u tehnici mokri kolodij.

najčitanije