Aldott: ''Ako se ne ugasi Rafinerija Sisak, nema ni modernizacije rafinerije u Rijeci'' ?

ibb

Prema pisanju Nacionala.hr, predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott na sastanku s predsjednikom i potpredsjednicima Vlade, prošlog je tjedna u Banskim dvorima iznio ultimatum – ako ne dođe do gašenja Rafinerije Sisak, neće se modernizirati ni Rafinerija u Rijeci, što je, navodno, potvrdio i izvor blizak Vladi. No, piše Nacional, nastup i odgovori premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednika i članova Vlade koji su nazočili sastanku, bili su jasan signal mađarskoj strani da se takva politika više neće tolerirati i da će se konačne odluke o sudbini Ine kao strateške naftne kompanije, donositi u Hrvatskoj, a ne u Mađarskoj.
Komentar smo potražili kod predsjednika Sindikata Nova Solidarnost Predraga Sekulića: ”Pročitali smo i mi taj komentar gospodina Aldotta, međutim, nemamo nikakvu potvrdu o tome što se točno događalo i govorilo na sastanku. Informacije su kontradiktorne i apsolutno nema nikakve veze gašenje Siska s modernizacijom Rijeke. Pravo ulaganje u rijeku moguće je tek kada se donese i potpiše odluka o ulaganju. To se planira tek 2017. godine, a mislim da su i ove izjave u skladu s tim – dakle, idemo prvo zatvoriti Sisak, a onda ćemo lako s Rijekom odlučiti hoćemo li ulagati ili ne. Mi iz Siska tvrdimo da ne žele uložiti niti u jednu rafineriju i očekujemo nekakav odgovor Vlade”.
A vezano za napomenu hrvatskog premijera o tome kako bi se o sudbini hrvatskih pogona odluke trebale donositi u Hrvatskoj, poznata je činjenica da mađarski premijer sudjeluje na sjednicama uprave MOL-a, što je, kaže Sekulić, apsolutno neviđeno u svjetskoj poslovnoj politici: ”Naša Vlada mora odlučiti što će s Mađarima. Ja vjerujem da je ovo još jedan pritisak, uz vjerojatni odvoz prve kompozicije koju ćemo mi zaustaviti ovdje u Sisku. Mislim da su to neki posljednji udarci mađarskog MOL-a i da polako ustvari pripremaju kofere za put”, zaključuje Sekulić.

najčitanije