Akcije mjerenja šećera u krvi

imp

Danas se obilježava Svjetski dan šećerne bolesti – bolesti od koje procjenjuje Svjetska zdravstvena organizacija danas boluje više od 400 milijuna ljudi.
Već ga standardno obilježava Dijabetičko društvo grada Siska, i to kroz nekoliko akcija mjerenja glukoze u krvi. Prva je održana u subotu na placu, a gdje će se održati još otkriva nam Darko Velhes, predjednik sisačkog Dijabetičkog društva „ U ponedjeljak smo u Caritasu, odnosno pučkoj kuhinji a u utorak u Capragu u tamošnjoj knjižnici. Želja nam je da što više građana izmjeri glukozu u krvi i na taj način obilježimo Svjetski dan dijabetesa.“
Akcije se odžavaju od 8 do 12 sati.
Što se tiče Hrvatske broj oboljelih od šećerne bolesti veći je od 400 tisuća, a broj Sičana oboljelih od šećerne bolesti napominje Velhes raste iz godine u godinu. „ U Sisku po evidenciji Dijabetičkog društva ima registrirano oko 2 500 ljudi, što tip 1, što tip 2, a najmanje još toliko postoje ljudi koji nose šećernu bolest a da toga nisu niti svjesni.“ – rekao je Velhes.
Dijabetes je odgovoran za 4.6 millijuna smrti godišnje – svakih 7 sekundi umire jedan oboljeli. Osim toga, dijabetes je jedan od prvih deset uzročnika invalidnosti i komplikacija kao što su srčani udar, moždani udar, amputacije i oštećenja vida. Kod 50% osoba s dijabetesom bolest je još neotkrivena.
To su sve dobri razlozi da dođete na jednu od ovih akcija i provjerite svoju razinu glukoze u krvi.

najčitanije