Rotary klub Sisak obilježio Svjetski dan srca

imp

Svjetski Dan Srca 2

Rotary klub Sisak je u subotu, 1. listopada 2022. obilježio Svjetski dan srca na Ciglarskoj grabi u Sisku. Cilj je bio podići svijest o bolestima srca i krvnih žila, osvijestiti individualni rizik kroz kardiovaskularno savjetovalište te potaknuti građane na tjelesnu aktivnost, bilo običnu šetnju bilo aktivno bavljenje određenim sportom.

 

„S obzirom da su kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj, Rotary klub Sisak već dugi niz godina organizira akciju povodom Svjetskog dana srca kako bi potaknuli naše sugrađane na razmišljanje o zdravlju, mogućnostima prevencije bolesti i poboljšanja kvalitete života. Ove smo godine akciju odlučili provesti na otvorenom, promovirajući pritom hodanje i šetanju pješačkim stazama našega grada. Neizmjerno nam je drago što su se akciji odazvali mnogi Siščani.“, poručila je Silvija Kušanić, predsjednica Kluba.

Uz stručni tim, liječnice, liječnike i medicinske sestre Opće bolnice ”dr. Ivo Pedišić”, akciji su se pridružili i članovi Dijabetičkog društva grada Siska te je organizirano otvoreno kardiovaskularno savjetovalište za sve zainteresirane građane koji su mogli izmjeriti tlak i vrijednosti šećera u krvi, razgovarati sa stručnjacima i dobiti vrijedne savjete, sudjelovati u edukaciji i prezentaciji laičke reanimacije te uživati u šetnji i druženju.

Bila je ovo prilika za poticanje građana na aktivniji način života i kretanje jer tjelesna aktivnost ima veliku važnost u sprječavanju srčanožilnih bolesti.
Ove godine su se akciji, uz Odbojkaški klub Sisak, pridružili članovi Baseball kluba Sisak Storks koji će slijedeće godine obilježiti 30 godina djelovanja. Uz prezentaciju opreme i pravila igre, posjetitelji su imali priliku okušati se u ovom egzotičnom sportu. OK Sisak je unatoč natjecateljskim obavezama podržao akciju dolaskom velikog broja mladih članova koji su sa velikim zanimanjem aktivno sudjelovali u edukaciji laičke reanimacije koju je provodio dr. Matej Ribar iz sisačke bolnice. Animacijsku lutku za prezentaciju laičke reanimacije je ustupio Hrvatski liječnički zbor, podružnica Sisak.

„Mi rotarijanci kroz svoje projekte već godinama promoviramo razne sportove, u dvorani, u vodi, na otvorenome. Sisak je oduvijek bio i jest grad sporta. Imamo puno prekrasnih šetačkih i biciklističkih staza. Pod motom Dana srca “Koristi srce, za svako srce” pozivamo sve građane da podrže sve sportske aktivnosti u našem gradu, a za sebe i svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih da budu aktivniji i hodaju što je moguće češće i duže.“, zaključila je prim. dr. sc. Diana Balenović, idejna začetnica ovog programa Rotary kluba Sisak.

 

Foto – Rotary klub Sisak

najčitanije