89 godina sisačkog Starog mosta

imp

Stari Most (2)

Malo je gradova u Hrvatskoj s rijekama koje prolaze kroz centar grada, a još je manje gradova koji preko rijeke imaju most sagrađen od kamena i opeke, jedan od najatraktivnijih u Hrvatskoj, ukras koji već 89 godina predstavlja jedan od najljepših simbola našeg drevnog grada Siska.

Pokraj starog drvenog mosta, 1934. godine izgrađen je današnji Stari most preko rijeke Kupe. Gradnja Starog mosta počela je 1925. godine, a otvoren je 6.svibnja 1934. godine prema projektu inženjera Milivoja Frkovića.

 

S prilaznim rampama ukupna duljina mosta je 400 metara i ima sedam otvora premoštenih svodovima. Veliki segmentni svodovi premošćuju Kupu, dok mali obalni eliptični presvođuju obalne ulice. Prijelaz se pruža od Rimske ulice na lijevoj obali do Žitne obale na desnoj obali rijeke.

 

Pješaci imaju pristup mostu preko rampi i spiralnih stubišta na oba upornjaka i s obje strane mosta kroz prilazne hodnike iz obalnih otvora. Osnovno gradivo mosta je beton, a sve vidljive površine su od opeke i klesanoga kamena.

 

Ljepoti mosta posebno pridonose fino i bogato oblikovani detalji stupova, čela svodova, ograde, kao i vijenac s poduprtim zupcima. Stari most preko rijeke Kupe u Sisku, remek-djelo hrvatske mostogradnje prve polovice 20. stoljeća, može se usporediti s mostovima europskih metropola te mu je teško naći premca među našim mostovima tog razdoblja.

 

 

U razornom potresu koji je naše područje pogodio 29.prosinca 2020.godine stradao je i Stari most. Dio ograde mosta koji se srušio u Kupu je izvađen, a nakon procjene stanja cigli znat će se može li se dio njih iskoristiti prilikom njegove sanacije.

Dodajmo na kraju kako je Hrvatska pošta u travnju 2019. godine, pustila u optjecaj prigodni poštanski blok iz serije „Mostovi i vijadukti“. Motivi prigodnog izdanja su Stari most u Sisku i vijadukt Jezerane, a nominalna vrijednost ovih dviju poštanskih maraka koje čine blok je 6,50 kuna. Autor poštanskog bloka je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, koji je prilagodio za tisak fotografije Marija Romulića i Dražena Stojčića. Naklada iznosi 30 000 blokova, a Hrvatska pošta izdala je prvog dana izdala i prigodnu omotnicu.

 

 

 

Naslovna foto – Turistička zajednica SMŽ

 

 

najčitanije