87.rođendan Starog mosta

imp

251020211635199413.jpeg

Malo je gradova u Hrvatskoj s rijekama koje prolaze kroz centar grada, a još je manje gradova koji preko rijeke imaju most sagrađen od kamena i opeke, jedan od najatraktivnijih u Hrvatskoj, ukras koji već 87 godina predstavlja jedan od najljepših simbola našeg drevnog grada Siska.

Pokraj starog drvenog mosta, 1934. godine izgrađen je današnji Stari most preko rijeke Kupe. Gradnja Starog mosta počela je 1925. godine, a otvoren je 6.svibnja 1934. godine prema projektu inženjera Milivoja Frkovića.

S prilaznim rampama ukupna duljina mosta je 400 metara i ima sedam otvora premoštenih svodovima. Veliki segmentni svodovi premošćuju Kupu, dok mali obalni eliptični presvođuju obalne ulice. Prijelaz se pruža od Rimske ulice na lijevoj obali do Žitne obale na desnoj obali rijeke.

Pješaci imaju pristup mostu preko rampi i spiralnih stubišta na oba upornjaka i s obje strane mosta kroz prilazne hodnike iz obalnih otvora. Osnovno gradivo mosta je beton, a sve vidljive površine su od opeke i klesanoga kamena.

Ljepoti mosta posebno pridonose fino i bogato oblikovani detalji stupova, čela svodova, ograde, kao i vijenac s poduprtim zupcima. Stari most preko rijeke Kupe u Sisku, remek-djelo hrvatske mostogradnje prve polovice 20. stoljeća, može se usporediti s mostovima europskih metropola te mu je teško naći premca među našim mostovima tog razdoblja.

najčitanije