60. rođendan Radio Siska: od radija za sve generacije do totalno dobre glazbe!

imp

Naslovna Prava

21. lipnja 1964. – na prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe, Sisak je dobio svoj radio. Prvi pozdrav iz etera Radio Siska slušateljima je tog dana uputila Kristina Stipanac Vujić. Uz nju, prvi spiker nove radio postaje bio je Branko Kanižaj, prvi tehničar i graditelj antenskog stupa Emil Lončarević, a prvi glavni i odgovorni urednik Miroslav Matovina.

 

New Document(6) 4

 

Radio, tada smješten u prostoru sisačkog Doma kulture ‘Vladimir Nazor’, program je emitirao radnim danom od 13 do 18 sati, a nedjeljom i praznikom od 8 do 17 sati. Uz vijesti i specijalizirane emisije, uskoro su dio programa počeli kreirati i slušatelji kroz popularne želje i pozdrave.
Budući da su u to vrijeme lokalne radio stanice bile rijetkost, Radio Sisak slušao se na Banovini, dijelu Korduna, zapadnoj Bosni, Zagorju, Moslavini i drugim krajevima. Nakon dvije godine rada, studio Radio Siska preselio je u druge prostorije Doma kulture, i ostao tamo do 1986.

 

S rastom redakcije i porastom popularnosti, nadograđivala se i tehnička opremljenost: imenovanjem novinara Ivice Kovačića za glavnog i odgovornog urednika, u prvoj polovici osamdesetih godina 20. stoljeća radijska tehnika je modernizirana, uređen je novi studio u Ulici Stjepana i Antuna Radića 2, a izgraden je i odgovarajući antenski sustav u Klobučaku.

 

U novouredene prostorije Radio Sisak je uselio 20. lipnja 1986. godine (dan prije svog 22. rođendana) i počeo emitirati na UKV području u stereo tehnici. U prostoru veličine 200 m2 smjestili su se redakcija, veliki moderni studio, novi režijski stol te, za to vrijeme, najmoderniji uređaji za reprodukciju glazbe. Radio Sisak tada je bio među najsuvremenijim radijskim postajama u bivšoj državi.

New Document(6) 9

U vrijeme Domovinskoga rata, zbog čestih granatiranja, oprema Radio Siska premještena je u podrum zgrade, a program se nastavio emitirati kao i u vrijeme mira, bez prestanka. Jedini prestanak rada tijekom Domovinskog rata trajao je 45 min, nakon što je Radio tijekom granatiranja centra Siska direktno pogođen.

 

Poslijeratno vrijeme bilo je obilježeno stalnom modernizacijom opreme, ali i programa: nove, mlade snage unijele su i nove trendove te je Radio Sisak, i programski i tehnički, krenuo ukorak s velikim radio postajama, a uz stalno širenje slušateljske publike, uskoro se brendirao u ”Radio za sve generacije”. Uz informativni program, kojeg su proizvodili najpoznatiji sisački novinari, i brojne tematske glazbene emisije, koje su mu bile i svojevrsni zaštitni znak, Radio Sisak sa svojim je gradom živio i izvan studija: organizirajući velike zabavno – kulturne programe na otvorenom: od kultnog Ljetnog Radija koji se godinama emitirao uživo s Kupališta Zibel, do izbora ljepote, kazališnih predstava i koncerata…

 

U međuvremenu se radio otvorio i prema ‘internetskim bespućima’: zvuku je dodao sliku – i postao prvi radio na ovom području koji je počeo proizvoditi video priloge za svoj YouTube kanal TV Sisak te utemeljio Sisakportal.hr – jedan od najposjećenijih lokalnih portala na području Sisačko – moslavačke županije.

 

U Drugoj ulici Radio Sisak ostao je sve do katastrofalnog potresa u prosincu 2020. godine. Novi, godinu dana ranije uređen prostor, postao je neupotrebljiv. S njegovih frekvencija pet dana se emitirala tišina, a ekipa Radio Siska postala je beskućnik…Zgrada, u kojoj je proživio svoje najsjajnije dane, je srušena.

 

441517424 1648148435999842 1005832688628895892 N

 

Ponovno pokretanje programa započelo je 2. siječnja 2021. iz privremenog studija smještenog u kontejneru u Prvoj ulici. Tih postpotresnih dana Radio Sisak u potpunosti je opravdao svoju titulu vrhunskog informativnog servisa, emitirajući ogromne količine najpotrebnijih i najnovijih informacija koje su potresom pogođenom stanovništvu tih dana bile prijeko potrebne.
Kako se oporavlja grad, tako se oporavio i Radio Sisak: useljenjem u novi prostor u Prvoj ulici nastavlja svoj put u novo desetljeće u ritmu ‘Totalno dobre glazbe’.

 

441582720 486401953732737 4492771698311199908 N

 

Kroz redove ovog vitalnog 60-godišnjaka prošetale su, što glasom, što ‘perom’, mnoge novinarske legende koje su upravo na Radio Sisku ‘ispekle zanat’: Branko Kanižaj, Vladimir Pajtlar, Zdravko Strižić, Željko Maljevac, Ivica Kovačić, Ružica Čakširan, Đuro Gajdek, Mate Piškor, Božidar Škrljac, Dubravko Cetin, Irinka Vidović, Josip Frković, Nataša Božić, Karmen Valenta, Danijel Prerad…ostali, ne zamjerite, popis je ogroman.

 

Danas ekipu Radio Siska čini mala, ali složna ekipa u sastavu: Vlatka Jurašinović, Ivana Baričić Bajtela, Iva Mušec Posilović, Maša Rađenović, Maca Polimac, Mario Janušić i Krešimir Hrgarek.

 

Buco Fb 60 Godina

Radio Sisku sretan 60. rođendan i neka mu je još (barem) toliko!

Foto: Sisak portal

najčitanije