50 micro:bitova donirano sisačkoj knjižnici

nn

Institut za razvoj i inovativnost mladih donirao je 50 micro:bitova dječjem odjelu Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak.

„Najbitnije nam je raditi s micro:bitovima jer je to tehnologija za najširi demokratski doseg do svakog djeteta. Dakle, ne radi se o tehnologiji samo za djecu nadarenu za stem ili one koji se žele baviti tehničkim aktivnostima, već je to nešto što omogućava svakome, i djeci koja će se baviti humanističkim djelatnostima ili recimo umjetnošću, jednostavan ulazak u svijet digitalnih kompetencija i digitalnih znanja koja su potrebna svugdje da budemo ravnopravni građani 21. stoljeća jer budućnost je stigla“, rekao je poduzetnik Nenad Bakić, dodavši da je riječ o doista globalno jedinstvenom stem programu u svijetu.

„U paketiću je sve što je potrebno za izradu prvih projekata u svijetu informatike i programiranja, sam micro:bit, USB kabel za povezivanje s računalom, baterije i kutijica za baterije, te osnovne upute i adresa na webu gdje se može krenuti“, otkrio je poduzetnik Vlado Lendvaj što će se sve nalaziti u 50 paketića s micro:bitovima.

A paketiće će korisnici knjižnice od danas moći posuđivati po istim uvjetima kao što posuđuju knjige.
„Svako dijete će dobiti mogućnost da na 21 dan posudi micro:bit, s tim da ćemo jedno desetak micro:bitova staviti i u Odjel za odrasle jer nam je cilj da se i djeca i odrasli zajedno bave micro:bitovima“, rekla je ravnateljica sisačke knjižnice, Dubravka Šurlan.

Ova donacija je dobar uvod u 2018. kad će u prostoru knjižnice zaživjeti i MakerSpace.
„Već smo krenuli s dogovorima što je potrebno za to, što od računalne opreme, što od robotike. Želja nam je ovime obuhvatiti ne samo djecu nego i odrasle, budući da imamo vrlo kvalitetne i educirane predavače koji mogu to preuzeti i omogućiti kvalifikacije i suvremene kompetencije ne samo djeci već i odraslima“, rekla je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

najčitanije