'3D tvornica budućnosti' – novi veliki projekt Tehničke škole Sisak

st

Projekt Tehničke škole Sisak pod nazivom ‘3D tvornica budućnosti’ jedan je u nizu uspješnih projekata ove sisačke škole.  Vrijedan gotovo 2 milijuna kuna, u potpunosti ga financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

‘U zadnjih 10 godina povukli smo preko milijun eura, ovo nam je 11 projekt koji se financira sredstvima Europske unije. također, naši učenici ostvaruju prakse diljem Europe zahvaljujući projektima financiranima iz programa Erasmus’, rekao je ravnatelj Tehničke škole Sisak, Davor Malović.

Cilj projekta je da učenici i mentori u svojim predmetima mogu ubacivati neke nove sadržaje koji tek dolaze, razne nove tehnologije kao što su svemirska istraživanja i 3D printanje.

‘Mi kao škole moramo biti prvi u tome kako bi stvarali industriju i ljudsku bazu za nova poduzeća koja će nastati. Neke grane će se izgubiti, nove će doći i na to moramo biti spremni. Stroj se može kupiti, ali se moraju i obrazovati ljudi, zato želimo svoje učenike upoznavati s novim stvarima koje se događaju u svijetu’, rekao je Stevče Arsoski, autor projekta.

Glavni rezultat projekta bit će specijalna robotizirana  vozila – roveri za istraživanje opasnih i nedostupnih područja, nastali primjenom 3D tehnologije, što znači da  minimalno 30% dijelova  rovera  treba biti proizvedeno na 3D printeru. Izrada ili proizvodnja dijelova za rover na 3D printeru na neki je način temelj nove industrijske proizvodnje-tvornica budućnosti, a u 5 srednjih škola će ta mogućnost proizvodnje i biti u stvarnoj funkciji. U budućnosti će sva oprema i dijelovi potrebni za neko vozilo ili uređaj biti proizvedeni ili isprintani na mjestu gdje je nastao kvar i trebat će samo ugraditi zamjenski modul ili dio. Drugim riječima, za rezervni dio nekog stroja će trebati samo 3D printer i dizajn elementa u  elektronskom obliku.

Realizacijom projekta stručno će se educirati 22 nastavnika iz 5 strukovnih škola iz područja 3.D tehnologije, programiranje na Android  platformi, stvaranje i prikaz holograma i tako povećati stručne kompetencije nastavnika.

Projekt ‘3D tvornica budućnosti’ namijenjen je učenicima i nastavnicima u srednjim strukovnim školama za usvajanje novih inventivnih načina stjecanja znanja, kompetencija i novih učenja iz područja primjene 3D tehnologije, ICT tehnologije i robotike. Partneri u ovom projektu su Sisačko-moslavačka županija, Strukovna škola Velika Gorica, Tehnička škola Kutina, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar te Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Sisak, čija je predstojnica, Gordana Šegović, rekla kako je ovakva suradnja dobar smjer prema smanjenju nezaposlenosti.

‘Ovo je dobar smjer i pokazatelj da se sinergijom obrazovnog sustava i ostalih partnera mogu postići dobri uspjesi. Vjerujem da će u budućnosti upravo zahvaljujući ovakvim projektima mnogi nezaposleni pronaći nove smjerove u zapošljavanju.’

Znanje je naše najjače oružje na tržištu, rekao je župan Ivo Žinić.

‘Mi smo mala zemlja i malobrojan narod, ne možemo biti konkurentni u velikim proizvodnjama, ali možemo biti konkurentni u znanju i tehnologiji. Svi naši ljudi, koji su školovani u Hrvatskoj, u inozemstvu su se dokazali kao dobri stručnjaci. Moramo im omogućiti da imaju gdje raditi u Hrvatskoj’, rekao je Žinić, dodajući kako od ovog projekta županije ima višestuku korist.

‘Vjerujem da ćemo kroz ovaj projekt ostvariti mogućnost novih zapošljavanja, ali želim i da se što više aplicira na fondove EU, zato moram pohvaliti naše profesore koji su se odlučili na ovaj korak kako bi ta sredstva iskoristili za razvoj’, zaključio je Žinić.

najčitanije