30 godina prijateljstva Buzeta i Siska

imp

Sisak i Buzet već su 30 godina gradovi prijatelji. Ta velika obljetnica obilježena je prije par dana u Buzetu, a priču o povezivanju tadašnjih općina pokrenuo je zaljubljenik u ljepote buzetskog kraja, sisački akademski kipar Želimir Janeš, autor spomenika Aleja glagoljaša.
Suradnja je nastavljena na području kulture i gospodarstva, a 1986. godine došlo je i do formalnog potpisivanja povelje o prijateljstvu i suradnji.
Osim brojnih izložbi umjetnika, suradnja se od devedesetih godina nastavila između sisačkih i buzetskih obrtnika. Prvih godina suradnja je krenula s iskrenom željom da se Sisak i Buzet, osim na području kulture, povežu i gospodarstveno što je rezultiralo bratimljenjem Udruženja samostalnih obrtnika Buzeta i Siska, a danas je značaj malog i srednjeg poduzetništva i dalje je aktualan.

Mogućnost za razmjenu iskustva i ideja je iznimno bitna u vremenu kada su nam nove investicije na dohvat ruke – rekla je povodom obilježavanja obljetnice prijateljstva ta dva grada sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček dodajući kako vjeruje da bratimljenje Siska i Buzeta kao i bratimljenje udruženja obrtnika Siska i Buzeta predstavlja više nego dobar temelj za konstruktivan i plodan nastavak prijateljskih odnosa.

najčitanije