24. svibnja je 'Dan ljubaznosti u prometu' – policija darivala savjesne vozače

st

Iznenađena lica vozača koje je policija danas zaustavljala nisu ništa prema iznenađenju kad su saznali zašto su zaustavljeni. Povodom obilježavanja Dana ljubaznosti u prometu policija je kod Starog mosta dočekivala one savjesne vozače koji su propustili pješake na zebri i u društvu dogradonačelnika Marka Kričke i tajnika Autokluba Sisak, Antuna Loherta, uručili im prigodne poklone.
‘Cilj akcije je međusobna interakcija vozača i pješaka. Vozači bi pješacima, koji su prišli pješačkom prijelazu, trebali dati znak rukom da mogu slobodno proći, a za pješake je poželjno da se zahvale za tu gestu’, rekao je Mario Tkalčić iz Policijske uprave sisačko-moslavačke.
Pješaci su, kaže, ugrožena skupina sudionika u prometu. Iako je trenutno blagi pad stradavanja pješaka u prometu, no ovakve se akcije provode kako bi se takva stradavanja svela na minimum.
Najveći su problem, nastavlja Tkalčić, užurbanost i nervoza kod svih sudionika u prometu za koje nema opravdanja.
‘Pješaci u dosta navrata ne obaziru pažnju gdje se kreću. Kreću se i po nogostupu, i po biciklističkim stazama, a i prelaze cestu gdje to nije propisano. Ovakve akcije trebaju potaknuti pješake da prelaze na pješačkim prijelazima i da pritom do najave vozačima, koji će njihovu namjeru prepoznati i odobriti.’
Od samog početka provođenja u akciji sudjeluje i Grad Sisak.
‘Nadam se da će i ova akcija potaknuti sve sudionike u prometnu na oprez’, rekao je dogradonačelnik Marko Krička, dodajući kako i Grad Sisak ulaganjem u infrastrukturu pridonosi sigurnosti u prometu.
‘Puno radimo po tom pitanju, no ima još prostora za napredak. Sudionici u prometu primjećuju nove biciklističke staze, zatim i rotore na više lokacija koji poboljšavaju protočnost prometa. Ostaje još dosta stvari koje ćemo probati riješiti u suradnji s policijom i ostalim nadležnim institucijama’, zaključio je Krička.

najčitanije