21 ekipa na ovogodišnjoj utrci solarnih automobila

imp

Ispred hotela Panonija 2013.godine prvi su se puta pojavili solarni automobili. U sklopu projekta SOELA u organizaciji Tehničke škole Sisak, koji je nastao godinu ranije, učenici srednjih tehničkih škola iz Zadra, Velike Gorice, Osijeka, Kutine i Siska prvi su se puta sisačkim ulicama utrkivali u svojim automobilima.
Svake naredne godine, bilo je sve više zainteresiranih, sve više prijavljenih, sve više škola koje na utrku solarnih automobila šalju svoje bolide.
Na ovogodišnjoj 9. utrci solarnih automobila sudjeluje 21 vozilo iz 17 škola i jednog fakulteta. Ovogodišnja SOELA ima i međunarodni karakter jer će na utrci sudjelovati srednjoškolci iz Posušja (BiH) i iz Krškog (Slovenija).

 

Svaka natjecateljska ekipa (škola) mora napraviti solarni automobil od istih zadanih tehničkih komponenti te u okviru redovnog nastavnog procesa zajedno sa svojim mentorima projektirati oblik solarnog automobila i ugraditi zadanu opremu.

 

Kakav će ove godine voziti automobil naša Tehnička škola otkrio nam je maturant Deni Baltić, smjer tehničar za računalstvo.
„Pripreme su počele s početkom školske godine. Krenuli smo s modifikacijom, inovacijom starih automobila. Željeli smo novim idejama unaprijediti automobil, kako da bolje izgleda, brže vozi i bude sigurniji. Zajedno s profesorima svakodnevno radimo u tri grupe: računalci – koji proizvode sučelje, elektroničari – koji spajaju i mehaničari – koji sastavljaju automobile.“, kaže Baltić dodajući da će iduće godine krenuti s izradom potpuno novog automobila.

 

Svečano otvorenje utrke je sutra u subotu 11.lipnja u 9.30 ispred hotela Panonija.
Utrka traje od 10 do 12.30 sati, nakon čega slijedi dodjela priznanja i proglašenje pobjednika.

najčitanije