15 milijuna kuna za "izmiještanje" Komunalca

sisakportal-hr

271020211635295368.jpeg

Za mandata bivše gradske vlasti, od 2007. do 2009.g, Komunalac Sisak potrošio je 15-ak milijuna kuna na projekt preseljenja tvrtke koje se, na kraju, nije dogodilo.
Kada se krenulo s idejom o izmiještanju, u obzir su uzete tri moguće lokacije: hangari u Novom Pračnu i Poslovna zona Savska – prostori u gradskom vlasništvu i lokacija Dajzeka u stečaju, odnosno Sajma cvijeća u blizini Starog grada na obali Tome Bakača.
Prve dvije lokacije su odbačene, a Grad se odlučio za Sajam cvijeća, iako je iz Odjela za zaštitu okoliša stigla izjava u kojoj stoji da je prilaz prostoru nemoguć, obzirom na Zakon o sigurnosti prometa koji vozilima težima od 6 tona zabranjuje prometovanje mrežom stambenih ulica.
No, Grad je unatoč neadekvatnom položaju, ipak odlučio kupiti nekretnine Dajzeka u stečaju, i to od društva Vedano koje ga je kupilo 6 mjeseci ranije, za 3,1 milijun kuna, a Gradu ga je prodalo za 11,3 milijuna kuna:
“Ukoliko je ta lokacija Gradu Sisku bila interesantna, on ga je mogao u transparentnom postupku stečaja Dajzeka, preuzeti od stečajnog upravitelja. Međutim, tada nije bila interesantna, nego je to postala tek nakon što ju je kupio Vedano. Šest mjeseci kasnije Grad ju kupuje po 3 i pol puta većoj cijeni.” – kaže dogradonačelnik Vlado Andučić, ne spominjući imena, iako je poznato da se uz Vedano vezalo ime jednoga od bivših nositelja gradske vlasti.
Za kupnju nekretnine Komunalac je digao milijunski kredit, a u srpnju 2009.godine, nakon što su ukupni troškovi oko procesa izmiještanja dosegnuli 15-ak milijuna kuna, Komunalac je objavio potpunu obustavu procesa preseljenja.
Grad je od Komunalca preuzeo i nastavak otplate kredita, a prostor prepustio Gradskom muzeju Sisak.
Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, nakon otkrivanja milijunskih kupoprodaja prostora koji je, navodno, bio namijenjen smještaju GOS-a i Komunalca, zahvaljuje oporbi koja ju ovih dana proglašava nesposobnom za vođenje Grada: “Ako pojedinci u Gradskom vijeću misle da sam nesposobna u odnosu na vlast koja je bila proteklih 13 godina, meni je to veliki kompliment. Drago mi je što sam nesposobna “maznuti” 8 milijuna kuna i što sam nesposobna potrošiti 15 milijuna kuna na projekt koji se nije realizirao” – poručuje gradonačelnica.
Radio Sisak (ibb)