1. Međunarodna dječja izložba karikatura u Hrvatskoj

st

U srijedu, 13. lipnja  otvorena je 1. Međunarodna dječja izložba karikatura u Hrvatskoj, koju je uz domaćina, OŠ 22. lipnja, organizirala udruga MIKS.

Na natječaj za izložbu pod nazivom ‘Crna jedra’, čija su ovogodišnja tema bili ‘Gusari’, pristiglo je 230 radova, a na izložbi sudjeluje njih 175.  Karikature su crtali učenici osnovnih škola, u dobi od 8 do 14 godina  iz 12 država, a izložbu su postavile učiteljice Ana Ivanušić i Sanja Basta, koje su uz  Nenada Ostojića i Helen Ostojić iz Udruge MIKS te ravnateljicu škole Azra Rađenović bile i dio stručnog žirija.

‘Učenici su jako lijepo reagirali. Budući da se radi o djeci iz svih dijelova svijeta, bilo bi lijepo da se ova suradnja nastavi jer donosi priliku za putovanje, upoznavanja i druženja’, rekla je učiteljica Ana Ivanušić.

Autori najboljih radova nagrađeni su grafičkim tabletima.

Prvo mjesto osvojila je Nina Khmelyova iz Rusije, drugo Denis Hupub  iz Turske, a treće Ognjen Stojanović iz Srbije.  Posebno priznanje dobio je i Franko Sokolović, učenik 7.razreda OŠ Braća Ribar.

Karikaturist Nenad Ostojić, pokretač cijele priče karikatura u Sisku zadovoljan je premijernim izdanjem dječjeg izdanja izložbe karikatura.

‘Ovo je prva dječja izložba karikatura u Hrvatskoj čime se Sisak priključio petnaestak gradova u svijetu koji imaju slične izložbe. Sve je krenulo od našeg velikog, profesionalnog MIKS-a, na kojeg su zadnjih godina počeli pristizati dječji radovi. Izložba je ispala odlično, ima sjajnih autora i radova.’

Na procvat ovog kulturnog izričaja u Sisku ponosan je i dogradonačelnik Marko Krička.

‘Grad Sisak je sretan što postoje ljudi poput gospodina Ostojića koji promiču karikaturu u Sisku i Hrvatskoj, a obzirom na međunarodni karakter izložbi i na svjetskoj razini. I Grad sisak i sve druge institucije daju podršku ovakvim projektima i vjerujem da će MIKS trajati još puno godina’, rekao je Krička.

Svim dobitnicima, sudionicima i organizatorima čestitamo od srca!

najčitanije