Supernova trgovački centri u Sisku koristit će električnu energiju iz obnovljivih izvora

imp

Supernova Supersolar3

Supernova trgovački centri u Sisku koristit će električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Rezultat je to projekta izgradnje integriranih fotonaponskih elektrana na krovovima trgovačkih centara Supernova Sisak East i Supernova Sisak West, a jedan od glavnih ciljeva projekta je promicanje uporabe održivih izvora energije u sektoru trgovine kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova, povećala sigurnost opskrbe i doprinijelo ciljevima Europskog zelenog plana.

Ukupna snaga instaliranih fotonaponskih elektrana iznosi 722,42 kWp koje će proizvoditi 751.224 kilovatsati obnovljive energije. Sukladno ostvarenom povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije projekt značajno doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova u iznosu od 119,14 tona CO2 godišnje. Zahvaljujući ugradnji solarnih panela trgovački centar Supernova Sisak West osigurat će 30 posto, a trgovački centar Supernova Sisak East 40 posto ukupno potrebne energije iz obnovljivih izvora.

Rekao je tako u petak, 5. svibnja, na predstavljanju projekta Supersolar Sisak, voditelj projekta Ranko Rogan:

Znači ono što bi bilo zapravo poželjno je ne govoriti o samom panelu nego o kilovat-piku. Radi se o tome da Supernova Sisak West ima 373 kWp dok nam Supernova East ima 349 kWp kapacitet. Za Supernovu to bi značilo nekakvih 40% uštede na Sisku East i 30% na Sisku West.

Trgovački centri bilježe sve veću potrebu za električnom energijom, stvarajući tako ogromne troškove za opskrbu energentima što negativno utječe na poslovanje i rast emisija stakleničkih plinova. Vodeći se načelima održivog rasta te odgovornog upravljanja, Supernova grupa i njezini projektni partneri – Supernova Sisak West i Sirius Sisak East te norveška tvrtka Åpenhet, žele zamijeniti uporabu konvencionalnih goriva koja se koriste za rad centara s ekološki povoljnijom i obnovljivom energijom sunca. Cilj je povećati udio korištenja obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije.

Dio proizvedene energije, odnosno višak preuzimat će, napominje Rogan, Hrvatska elektroprivreda.

Uvijek se nešto izbaci van i ode u mrežu. Iz razloga što, kada gledate kapacitiranje PV modula, morate otići malo preko 100% tako da se uvijek jedan dio distribuira u mrežu. Sami PV, koji uzima svjetlosnu energiju od sunca, i od nje radi struju, znači da ga shopping centar, poput ovoga, uzima za svoju uporabu i time ostatak električne energije predaje HEP-u da njega distribuira na ostale domove. Po tome se gleda onih 183 kućanstava koji mogu koristiti tu struju, a koju je prije uzimao centar.“, rekao je Rogan.

Projekt vrijedan nešto više od 620 tisuća eura, od čega je više od 40 posto financirano iz bespovratnih sredstava, a doprinijet će ciljevima Europskog zelenog plana. Glavni cilj projekta je promicanje uporabe održivih izvora energije u sektoru trgovine, radi smanjenja emisije stakleničkih plinova te povećanja sigurnosti opskrbe.

Za realizaciju ovog projekta nije bilo potrebno kompletno pokrivanje krovova solarnim modulima.

Iz razloga što se gleda koliko vi energije iz sustava koristite, i prema tome optimizirate sami centar. Dakle nije potrebno 100% samoga krova jer bi u tom trenutku energija bila čak i neadekvatno distribuirana prema centru i prema HEP-u. HEP isto tako limitira svoje mogućnosti primanja.“, istaknuo je Rogan.

Projekt Povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u Supernova trgovačkim centrima u Sisku financiran je od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Program „Energija i klimatske promjene“ u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021., uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske.
Investicija je ovo koja pomaže u smanjenju onečišćenja okoliša te poboljšanju kvalitete života u Sisku, a realizacija zelenog i održivog programa Supernova grupacije postavlja visoke ekološke standarde u sve sredine u kojima posluje.

Od samih početaka, a osobito kroz posljednjih nekoliko godina Supernova Grupa usmjerena je prema zelenoj budućnosti, a temelj našeg poslovanja leži u održivom i ekološki prihvatljivom razvoju, koji je poduprt programom održivosti Supernova Green Energy. Cilj programa je optimizirati poslovne prakse i postići potpunu ugljičnu neutralnost do 2028. godine. Supernova Green Energy program temelji se na LED tehnologiji, programu energetske učinkovitosti i opremanju fotonaponskih elektrana za proizvodnju vlastite električne energije.

 

U posljednjih nekoliko godina, preuzimanjem postojećih i izgradnjom novih shopping centara na području Hrvatske i Slovenije, Supernova Grupa preuzela je vodeću poziciju po broju trgovačkih centara. Osim u Hrvatskoj i Sloveniji, kompanija je aktivna na tržištima Austrije, Njemačke, Slovačke i Rumunjske. Supernova Grupa u Hrvatskoj posluje u deset gradova, a dosad je kroz razne investicijske projekte u Hrvatsku uložila više od 550 milijuna eura.

 

„Ponosni smo što Supernova ima mogućnost unositi pozitivne promjene u zajednice u kojima posluje. Realizacija ovog projekta veliki je korak ka zelenijem Sisku, ali i zelenijem i odgovornijem poslovanju u trgovinskom sektoru. Vjerujemo da će u budućnosti biti sve više ovakvih inicijativa, kako bi zajedno Hrvatsku učinili održivijom i iskoristili sve potencijale koje nam pruža“, zaključio je Ranko Rogan, voditelj projekta.

najčitanije