povezane vijesti
Upoznavanje nekog kraja uz naravno prirodne ljepote najbolje ide uz gastronomiju odnosno autohtona jela.
Upoznavanje tradicijskih jela Banovine, Moslavine i Posavine zapravo znači upoznati bogatstvo raznolikosti ovog podneblja što se prostire od pitomih vinogradskih brežuljaka Moslavačkog gorja na sjeveru, preko prostranog Lonjskog polja do grada hrvatskih vitezova – Siska i šumovitog gorja Banovine u njegovom zaleđu.
Kao što je raznolika i osobita priroda ovog područja, tako su raznolika i jela koja su kroz stoljeća nastajala zahvaljujući domišljatosti seoskih žena u svakodnevnoj pripremi namirnica uzgojenih u svom dvorištu, ubranih ili ulovljenih u šumama i rijekama.
Posna juha, juha od buče, varivo od kisele repe, krpice sa zeljem, vanjkuši sa špekom, krvavice sa zeljem, trganci s vrhnjem, bijeli žganci, posavski odrezak, posavski lonac, šaran na rašlje, kifle s pekmezom, štrudl, knedle s kestenom…… samo su neka od autohtonih jela Banovine, Moslavine i Posavine.
Autohtona jela Banovine, Moslavine i Posavine oduševljavaju jednostavnošću pripreme, ali i plijene svojim okusima i mirisima, a sljubljena s vrhunskim vinima prije svega autohtonim škrletom svim će posjetiteljima i gostima zasigurno pružiti istinski užitak blagovanja i uživanja.
Foto – Turistička zajednica SMŽ