Sisak – grad povijesne i kulturne baštine

imp

Sisak – grad koji leži na tri rijeke, Kupi, Savi i Odri, i s njima živi u legendi vilinske ljubavi već više od 2000 godina.
Sisak je jedan od rijetkih europskih gradova kod kojega uz kontinuitet trajanja naselja možemo pratiti i kontinuitet njegovog naziva: Segesta, Segestica, iz predrimskog razdoblja, Siscia u vrijeme Rimskog Carstva, Siscium u ranom srednjem vijeku, Sissek, Sziszek, Sciteck, Zysek, Sziscium, Scytzyc, Zitech, Scyteck, Sziszak, pa sve do hrvatskog naziva Sisak.

 

Šetnica_Slave_Striegla_

Doživite grad bogate povijesne i kulturne baštine

Sisak spada među najstarija naselja središnje Hrvatske, jer se tragovi njegove urbane naseljenosti mogu pratiti sve do 4. stoljeća prije Krista. Ipak, već i prije znakova urbanog naselja ovaj su kraj obitavali ljudi, te su prilikom arheoloških istraživanja nađeni prapovijesni ostaci oruđa i kipića idola.

 

Arheološki ostaci svjedoče o ilirskim plemenima koje su pokorili Kelti, a oni su pak podlegli Rimljanima 35. godine prije Krista koji su sagradili novi rimski grad Sisciu.

Katedrala_Sisak_uzvišenja_sv_križa

Utvrda Stari grad Sisak, izgrađena u utoku Kupe u Savu, simbol je otpora kršćana u prodoru Osmanlija te slavnoj bitci kod Siska 1593.godine.

 

U Sisku je 2. listopada 1839. godine u zgradi Velikoga Kaptola (danas sjedište ordinarijata Sisačke biskupije) prikazana prva kazališna predstava na hrvatskom jeziku i štokavskom narječju. Bila je to drama Juran i Sofija ili Turci pod Siskom Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Do tog vremena predstave su izvođene na njemačkom ili mađarskom jeziku.

 

Sisak_biskupija_

Središtem grada protječe rijeka Kupa, najdulja hrvatska nacionalna rijeka. Nizvodno od Siska ona je i plovna, te je bez nje povijest Siska nezamisliva. Kupom dominira Stari most – vizualni simbol grada Siska, jedan od najistaknutijih simbola Siska i vrijedno nasljeđe kulturne baštine.

 

DCIM100MEDIADJI_0016.JPG

 

Prošlost, sadašnjost, budućnost ispreplele su zanimljivo tkivo oko ovog grada i njegove okolice

Raznolikošću i bogatstvom kulture, vrijednim povijesnim lokacijama, prekrasnim parkovima, očuvanom i zaštićenom prirodom u neposrednoj blizini grada te gastronomskim posebnostima Sisak je, na svoj način, jedinstven i poseban.
Grad je to urbanih koncerata, kreativnih manifestacija, spektakularnih murala, grad sporta, grad na 3 rijeke čija arhitektura spada u iznimnu kulturnu baštinu Hrvatske.
Grad koji diše i živi sa svojim rijekama, grad vrijedan posjete i istraživanja, za izlete je upravo idealan.

Matoš_na_šetnici_

Dođite i doživite spoj tradicije, kulture i sporta na obalama rijeke koja živi u nama. Dođite, Sisak vas neće razočarati.

 

Posavska_kuća_Sisak_

 

Jeste li znali

Sisak se može pohvaliti da je davne 1923. godine ovdje poletjela prva jedrilica na hrvatskom tlu. Prvi letovi najprije su priređeni na Zelenom brijegu, a kasnije je jedrilica poletjela s brda Brzaj. Prvi let jedrilicom izveo je mađar Istvan Hosszu, sam let trajao je 28 minuta.

 

 

najčitanije