Lonjsko polje - jedinstveno u Europi

imp

Park prirode Lonjsko polje jedno je od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi i smješten je u središnjem dijelu Republike Hrvatske u području srednjeg toka rijeke Save, a od glavnog grada Zagreba udaljen je oko 75 kilometara.

 

Zahvaljujući periodičkom poplavljivanju jedinstvena je riznica biološke i krajobrazne raznolikosti ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi.

Osim bogatstva biljnog i životinjskog svijeta, Lonjsko polje je i najveće mrijestilište riječne ribe u cijelom dunavskom slivu. Specifično je i po tome što je ovo jedno od rijetkih područja u Europi u kojem se zadržalo tradicijsko pašarenje što znači da lokalno stanovništvo nakon povlačenja poplava koristi poplavne travnjake u tradicionalnom sustavu pašarenja.

U Parku prirode Lonjsko polje nalaze se dva sela s prestižnim titulama: Čigoč – prvo Europsko selo roda i Krapje – selo graditeljske baštine poznato po predivnim drvenim posavskim kućama građenima od hrasta lužnjaka, od kojih su neke starije i više od 200 godina.

U blizini Krapja nalazi se ornitološki rezervat Krapje đol, prvi i najstariji rezervat za ptice u Hrvatskoj, važno gnjezdilište ptice žličarke i mnogih drugih močvarica te pravi raj za ljubitelje ptica.

Park prirode Lonjsko polje savršen je za rekreativce i sve koji traže predah od užurbane gradske svakodnevice. U netaknutoj prirodi i mirnim selima Lonjskog polja posjetitelji mogu uživati vozeći se biciklom ili na oldtimer traktoru, ploveći čamcima na solarni pogon po rijeci Savi ili kanuima na mirnim riječnim rukavcima, a od ove godine u gradu Sisku ponovno je dostupna vožnja brodom Juran i Sofija po rijeci Kupi koja je sjajna uvertira za posjet Parku prirode Lonjsko polje.

 

Više informacija o ponudi Parka prirode Lonjsko polje možete saznati klikom na Lonjsko polje i na Turistička zajednica SMŽ.

 

 

Foto – Turistička zajednica SMŽ

 

najčitanije