Krapje – savršen spoj tradicije i arhitekture

imp

Krapje je jedno od najpoznatijih sela u Sisačko – moslavačkoj županiji. Selo graditeljske baštine koja zorno prikazuje arhitekturu karakterističnu za Lonjsko polje i Posavinu.

Posavsko selo Krapje smjestilo se na području općine Jasenovca duž rijeke Savu i jedno je od najpoznatijih sela Sisačko – moslavačke županije. Krapje je dobilo ime po ribi šaranu (krap).

To malo posavsko selo uspjelo je kroz godine očuvati tradicijsku arhitekturu, osobitu za srednju Posavinu, s drvenim kućama starim više od stotinu godina. Drvene kuće građene su od hrastovih planjki međusobno povezanih drvenim klinovima. Te prelijepe posavske kuće ističu se natkrivenim vanjskim stubištima, trijemovima, zaštitnim krovićima i bogato ukrašenim detaljima ograda i stupova.

Prije 25 godina posavsko selo Krapje proglašeno je selom graditeljske baštine. S više od 80 drvenih kuća, to selo na lijevoj obali Save jedan je od bisera Parka prirode Lonjsko polje i vodi se kao spomenik kulturne baštine A kategorije. U Krapju se svake godine održava manifestacija „Dani europske baštine u Krapju“

U Krapju se nalazi kompleks obnovljenih drvenih posavskih kuća koje čine Posjetiteljski centar Kraplje. Također dolaskom u Krapje pruža vam se prilika da posjetite i etnografsku zbirku s više od 170 predmeta, a u Krapju se nalazi i prijemni i edukacijski centar Park prirode Lonjsko polje.

Između sela Krapje i sela Drenov bok smjestio se posebni ornitološki rezervat Krapje đol. Kao najstariji rezervat u Hrvatskoj postao je područje zaštićeno u kategoriji posebnog rezervata prirode, a obuhvaća površinu od oko 25 hektara. Riječ je o starom rukavcu rijeke Save koje je obraslo bujnom vegetacijom, a upravo zbog bujne vegetacije i močvarnog područja Krapje đol je postao dom za više od 500 parova ptica od kojih su najpoznatije ptice žličarke.

 

 

Foto – Turistička zajednica Sisačko – moslavačke županije

najčitanije