Gastrodoživljaj u Posavini – „Šaran na rašlje“

imp

Posavina Sisačko – moslavačke županije sa svojim poplavnim područjima Parka prirode Lonjsko polje i koritima starog toka rijeke Save idealno su mjesto za mrijest riba, a ponajprije šarana.

Šaran na rašlje jedan je od specijaliteta Posavine i neizostavni je dio svakog vašeg posjeta tom podneblju

Stanovnici Posavine od davnina su živjeli s bogatom prirodom tog kraja tako su i većinu svojih prehrambenih potreba pronalazili u prirodi, a jedna od njih je i šaran. U bogatoj ponudi tradicionalnih autohtonih jela toga kraja šaran na rašlje zauzima sam vrh. Priprema šarana na rašlje je gastro doživljaj koji se ne smije propustiti u Posavini.

SONY DSC

Evo kako se priprema:

Riba se prvo očisti od ljuske i iznutrica te se dobro opere. Zatim se prereže po leđima tako da se dobije veliki list te ga se posoli i ostavi da odstoji. Od vrbe se prvo naprave rašlje na koje se nabode šaran cijelom širinom. Tako pripremljena riba peče se kraj napravljenog žara tako da se rašlje zabodu u zemlju i uz povremeno okretanje ravnomjerno ispeku s obje strane. Uz ribu se poslužuje krumpir ili grah salata, a sve skupa valja zaliti čašom autohtonog vina Moslavine, škrletom!

 

Zato ulovite vaš trenutak gastrosreće dođite u Posavinu, okusite specijalitet Posavine „Šaran na rašlje“.

 

 

Foto – Turistička zajednica SMŽ

 

najčitanije