Moslavina - domovina šrkleta baš nikog ne ostavlja ravnodušnim

Skrlet

Sisačko-moslavačka županija, domovina je triju izvornih sorti grožđa od kojih se dobiva vino moslavac, dišeća ranina (belina) i među njima najpoznatiji i najkvalitetniji škrlet, kojega je 50-ih godina prošlog stoljeća opisao i afirmirao agronom Lujo Miklaužić.

 

Upravo je škrlet najvažnija razlika Moslavine od drugih vinskih područja. Jedino se tu može u potpunosti doživjeti ovo osebujno vino nježne arome i izraženog bouqueta. Škrlet će svakog vinoljupca osvojiti na drugi način. Podjednako muškarce i žene, mlade i starije.

Škrlet Berba

Škrlet (istoznačnica: ovnek žuti, osukač, maslec) je sorta bijelog grožđa ograničena i zaštićena u skupini kvalitetnih vina pod imenom moslavački škrlet, te mu daje za pravo da u tom smislu napreduje i da se uvrsti među vrhunska. Škrlet je autohtona sorta vina s područja Moslavine, područja s dugom vinskom poviješću koja kaže da su prve vinograde ovdje sadili Tračani, Iliri, Kelti i stari Rimljani.

 

Ime škrlet potječe od njemačke riječi scharlach (šarlah), to je osip kože crvenim mrljama, a i bobice škrleta u punoj zrelosti na sunčanoj strani dobiju ljubičastocrvenkaste pjegice, pa cijeli grozd izgleda kao da se osuo crvenkastim mrljama. Postoci alkohola uglavnom se kreću između 9 i 12%, a odlikuju ga prilično izražene kiseline u rasponu najčešće od 8 do 11 g/l.

 

 

Moslavačka vinska cesta osnovana je 1995. godine i od tada pa do danas sinonim je za odlična vina, ukusna i bogata domaća jela, ugodno i domaćinsko ozračje te ljubaznost domaćina.

„Dođite i otkrijte Moslavinu i škrlet. Jamčimo vam da vina koja nose našu posebnu oznaku pripadaju samome vrhu vinske ponude u Hrvatskoj. U našim podrumima smo ih uzgojili kako bismo prvenstveno sebi pružili užitak. Budite naši gosti i pružite nam zadovoljstvo da podijelimo taj užitak s vama“, poručuju iz Turističke zajednice Sisačko – moslavačke županije.

najčitanije