KTC i vrtići ponovno u zelenoj akciji

imp

Dječji Vrtić Sv. Marije Magdalene (2)

U okviru aktivnosti društveno odgovornog poslovanja, a s ciljem podizanja svijesti o ekologiji i poticanju igre na otvorenom kod najmlađih, KTC je tijekom ožujka 2023. godine organizirao nagradni natječaj pod nazivom „Za zelenu mladost“. Natječaj je bio namijenjen svim dječjim vrtićima u gradovima u kojima posluju KTC trgovački centri. Dječji vrtići su u svojoj prijavi trebali objasniti kako žele urediti svoj okoliš te priložiti fotografije ili video materijal.

 

Prema propozicijama natječaja, žiri kojeg su činili predstavnici tvrtke KTC d.d. izabrao je pet najkreativnijih prijava iz pet različitih vrtića. Ukupni budžet iznosio je 3.250,00 eura, tj. svaki vrtić osvojio je sadnice, bilje i ostali potreban materijal za uređenje okoliša u vrijednosti od 650,00 eura.

 

Na otvoreni natječaj pristiglo je ukupno 21 prijava, a vrtići koji su osvojili donaciju su:

DV Četiri rijeke (objekt Dubovac), Karlovac

DV Gustav Krklec, Krapina

DV Sveta Marija Magdalena, Sela, Sisak

DV Vrapčić, Šenkovec, Čakovec

DV Tratinčica (objekt Crvenkapica), Koprivnica

 

 

U razdoblju od 1. travnja do 5. svibnja 2023. godine, predstavnici KTC-a zajedno s vrtićancima i njihovim tetama sadili su drveće, cvijeće, povrće i različito bilje te su se družili i igrali s djecom na otvorenom.

 

 

Prvi na redu bio je Dječji vrtić Četiri rijeke Karlovac, objekt Dubovac.
Naši mali heroji su u prijavi zatražili pijesak za svoj pješčanik kako bi se mogli igrati vani u zelenilu koje su posadili i posijali i kako bi mogli uživati na svježem zraku. KTC im je ispunio želju i napunio prazan pješčanik, ali smo i zasadili pravi mali zeleni raj, izjavila je Melanija Zorko, direktorica marketinga i odnosa s javnošću.
Tako su svoj dom našle sadnice breza, trešanja, ružmarina, bosiljka i mnogih drugih biljaka, a u samom procesu sadnje uz tim KTC-a i njihovih odgojiteljica iz vrtića, sudjelovali su i mališani.

U srijedu 26. travnja, organiziran je posjet vrtiću Gustav Krklec iz Krapine prilikom kojeg smo zajedno s djecom i odgojiteljicama uredili dijelove vanjskog dvorišta. Prvo smo zasadili povrće ispred ulaza, a zatim napunili povišenu gredicu zemljom na centralnom dijelu vanjskog dvorišta te sadili cvijeće u lončanice. Djeca su učila o uvjetima koji su potrebni za rast biljaka i kako svakodnevno pravilno brinuti o njima.
Razlozi prijava na natječaj bili su različiti, a što je potaknulo DV iz Sela pored Siska možete pročitati u nastavku.

 

 

Prije dvije godine Sisak, Petrinju i Sela pogodio je strašan potres, a prije godinu dana veliko nevrijeme je u Vrtiću srušilo stabla lipe i bora. Stoga su u DV svete Marije Magdalene u Selima nanovo počeli uređivati zelenu površinu koja služi djeci za igru kao i prostor koji je namijenjen za cvjetnjak. Da bi imali još više zelenila i cvijeća odlučili su se javiti na natječaj KTC-a očekujući pomoć.

Vrtić uređujemo i obnavljamo i radujemo se kad nam nešto lijepo uspije započeti, a još više i dovršiti. Naša je želja bila da Dječji vrtić Svete Marije Magdalene i njegov okoliš još više zazelenimo i obogatimo novim ukrasnim biljkama i cvijećem. Biljke i cvijeće svojom raznolikošću i prekrasnim bojama uljepšavaju prostor vrtića, rekla je sestra Matea Faltak, ravnateljica.

U četvrtak 4. svibnja, naše su se male i velike ručice, zajedno s djelatnicima KTC-a, udružile u akciju uređenja dvorišta: sadnje povrća, biljaka i cvijeća oko naših terasa i u različite teglice koje će krasiti dvorište i ulaze u vrtić, uređenje travnjaka oko ulaza u jaslice, sklapanje novog kompostera. Čeka nas još sadnja povrća u nove visoke gredice te sijanje trave. Osim svega navedenog, iz KTC-a su nas iznenadili i novim igračkama te alatima (grabljama i lopaticama), različitim dječjim priborom za održavanje dvorišta, kanticama, kamionima i drugim igračkama. Najljepše zahvaljujemo KTC-u na donaciji i mogućnosti da uljepšamo naše dvorište i ponovno ga učinimo šarenim, poručuju iz DV Vrapčić Šenkovec.

 

Aktivnost „Za zelenu mladost“ završena je u Koprivničko-križevačkoj županiji u DV Tratinčica (objekt Crvenkapica) iz Koprivnice, a u sadnji se pridružila i predsjednica Uprave tvrtke KTC.
Nakon kraće stanke za vrijeme pandemije sretni smo što smo ponovno u prilici surađivati s dječjim vrtićima. Posebno je zadovoljstvo bilo vidjeti s koliko su se volje i truda djeca uključila i s koliko veselja su željeli pridonijeti uređenju svog vrtića. Ovakvi nas projekti uvijek vesele jer vjerujemo da je ulaganje u naše najmlađe, najbolje ulaganje, izjavila je Daliborka Kranjčić, predsjednica Uprave tvrtke KTC.

najčitanije