JANAF u 2022. godini ostvario rekordne poslovne rezultate

imp

Janaf Sisak 2 Cmyk Print

Jadranski naftovod d.d. ostvario je u 2022. godini najuspješnije poslovne rezultate od svog postojanja što pokazuju objavljeni Nerevidirani konsolidirani i nekonsolidirani financijski izvještaji za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine, priopćili su iz tvrtke.

 

Ovako uspješno ostvareni financijski pokazatelji rezultat su proaktivnog pristupa Uprave i menadžmenta prema poslovnim partnerima, što je dovelo do visoke iskorištenosti skladišno-transportnih kapaciteta te je osigurano stabilno poslovanje i novčani tijek.

 

„Rezultati poslovanja u izuzetno uspješnoj za JANAF 2022. godini daju razloga za zadovoljstvo. Tijekom mandata ove Uprave, JANAF je došao u poziciju kompanije sa visokim novčanim tijekom i značajnim investicijskim potencijalom, spremne za velika ulaganja u infrastrukturu i diverzifikaciju poslovanja. Spremno smo prihvatili potvrdu najviših tijela Europske unije, koja su nas priznala kao stratešku sastavnicu energetske infrastrukture europskog kontinenta. Uvjeren sam kako smo predanim radom zaposlenika i menadžmenta, promišljenim odlukama Uprave te zahvaljujući potpori Vlade RH, potvrdili svoju stratešku važnost za Europsku uniju i Republiku Hrvatsku. Pred nama je zahtjevno razdoblje u kojem ćemo nastaviti unaprjeđivati naše usluge i infrastrukturu, ali i preobraziti JANAF u kompaniju usklađenu sa Zelenim planom EU i pratećim politikama Vlade Republike Hrvatske. Tijekom prošle poslovne godine usvojen je i ključni dokument na tom putu, Strategija tranzicije i razvoja JANAF-a za razdoblje od 2022. do 2030. godine s vizijom do 2050. godine. Sukladno donesenoj tranziciji, u tijeku su sve potrebne radnje za srednjoročnu transformaciju JANAF-a u energetsku kompaniju“, istaknuo je predsjednik Uprave mr.sc. Stjepan Adanić.

 

 

„Poslovanje JANAF-a u protekloj godini uvelike su obilježili obnovljeni ugovorni odnosi s postojećim partnerima i korisnicima naših usluga transporta i skladištenja, kao i sklapanje partnerstava s novim uglednim kompanijama regionalnog i globalnog energetskog tržišta. Potvrda je to povjerenja ključnih partnera s kojima JANAF ima dobre poslovne odnose te je postignuta visoka iskorištenost transportnih i skladišnih kapaciteta, kao i snažan rast prihoda iz temeljne djelatnosti. Izuzetno dobre rezultate poslovanja dočekujemo u trenutku daljnje neizvjesnosti na energetskom tržištu uslijed geopolitičkih događanja. Rastuće potrebe naših partnera zahtijevat će u predstojećem razdoblju jačanje skladišnih kapaciteta u Omišlju i Sisku, a kad je riječ o isporuci nafte u zemlje središnje Europe, JANAF je već sada spreman na povećanje kapaciteta transporta svojim naftovodnim sustavom. Uz daljnji razvoj kvalitetnih partnerskih odnosa te vrhunsku kvalitetu usluge prema svim našim korisnicima, spremni smo nastaviti odgovarati na sve izazove te razvijati JANAF u ključnu energetsku kompaniju ovog dijela Europe“, izjavio je član Uprave Vladislav Veselica.

 

Prema financijskom izvještaju objavljenom na tržištima kapitala, Društvo je 2022. godine ostvarilo ukupne prihode od 897 milijuna kuna (119 milijuna eura) koji su veći za 13% od ostvarenja prethodne godine. U 2022. ostvarena je bruto dobit od 377 milijuna kuna (50 milijuna eura), koja je za gotovo 16% veća od prošlogodišnje, dok neto dobit iznosi 307 milijuna kuna (41 milijun eura) i veća je za 15% u odnosu na prethodnu godinu. U prošloj godini rasli su prihodi od temeljne djelatnosti Društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata te iznose rekordnih 864 milijuna kuna (115 milijuna eura) što je povećanje za više od 13% od ostvarenja prethodne godine. U poslovanju s inozemnim kupcima ostvareno je gotovo 68% prihoda od temeljne djelatnosti, a postignuti rezultati pokazuju daljnju jaku izvoznu orijentiranost Društva, koje dio prihoda od skladištenja ostvaruje na mediteranskom spot tržištu. Tijekom 2022. godine Društvo je nastavilo s ulaganjima te je vlastitim sredstvima investiralo gotovo 85 milijuna kuna (11 milijuna eura) u cjevovode, spremnički prostor, sustave nadzora, upravljanja, sigurnosti i zaštite te digitalizaciju poslovnih procesa. Ulaganja u održavanje i razvoj infrastrukture te kontinuirano poboljšavanje sigurnosti i učinkovitosti u pružanju usluga imaju za cilj daljnji rast i razvoj kompanije te stvaranje novih vrijednosti na zadovoljstvo zaposlenika, vlasnika i korisnika JANAF-ovih usluga.

 

 

Foto – 19.05.2017., Sisak – JANAF-ova naftni terminal Sisak.
Dino Stanin/PIXSELL

 

 

najčitanije