JANAF d.d. dobio certifikat za ISO 37001 - Sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja

mradenovic

251020211635197800.jpeg

JANAF d.d. dobio je certifikat za normu ISO 37001 – Sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja od certifikacijske kuće Bureau Veritas. Uspješnom certifikacijom za ISO 370001 JANAF d.d. postao je prvo trgovačko društvo u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske koje posjeduje ovaj certifikat.

Certifikat ISO 37001 je standard sustava upravljanja s rizicima podmićivanja osmišljen kako bi pomogao organizaciji da uspostavi, implementira, održava i poboljša mehanizme za suzbijanje podmićivanja. Uključuje niz mjera i kontrola koje predstavljaju dobru praksu borbe protiv podmićivanja na globalnoj razini. Ovaj antikorupcijski standard daje sigurnost menadžmentu, odnosno osigurava da organizacija poduzima razumne korake u svrhu sprječavanja podmićivanja, jača integritet i lojalnost zaposlenika te daje sigurnost poslovnim partnerima da JANAF upravlja rizicima u skladu s globalnim regulatornim zahtjevima i najboljom praksom.

Uprava JANAF-a je odluku o uvođenju Sustava upravljanja za suzbijanje podmićivanja donijela jednoglasno, a to je samo jedna od brojnih reakcija i mjera nove Uprave kojima se odgovorilo na izazove i prethodna negativna zbivanja povezana s poslovanjem JANAF-a.

„Implementacijom certifikata ISO 37001, koji se naziva i Antikorupcijskim standardom, ova je Uprava JANAF-a još jednom jasno i odlučno pokazala nultu stopu tolerancije prema korupciji, što je jedan od temeljnih postulata u sadašnjem i budućem poslovanju JANAF-a. Ponosni smo na odluke i mjere koje smo donijeli, a kojima smo uspješno odgovorili na reputacijske i tržišne izazove s kojima smo bili suočeni te smo osigurali stabilizaciju i daljnji razvoj poslovanja JANAF-a u iznimno zahtjevnim tržišnim okolnostima. Za to su zaslužni svi zaposlenici JANAF-a te im se i ovom prigodom zahvaljujemo na iznimno vrijednom i značajnom doprinosu. Zajedno ćemo nastaviti razvijati i unaprjeđivati poslovanje u svim segmentima, a naši rezultati potvrđuju da idemo u dobrom smjeru“, istaknula je Uprava JANAF-a d.d. na čelu s predsjednikom Uprave mr. sc. Stjepanom Adanićem i članom Uprave Vladislavom Veselicom.

Proces implementacije navedenog sustava u JANAF-u trajao je od listopada 2020. godine do srpnja 2021. godine. Tijekom tog razdoblja doneseno je više različitih dokumenata, kao što su: Politika za suzbijanje podmićivanja, Poslovnik JANAF-a za Sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja, Metodologija procjene rizika te Ciljevi JANAF-a za 2021. godinu za navedenu ISO normu. Također, napravljena je procjena rizika po radnim mjestima te je tiskana brošura za zaposlenike o navedenoj normi.

Tijekom same implementacije standarda ISO 37001 Društvo je očekivano bilo suočeno i s određenim izazovima, ali na njih se uspješno odgovorilo te su stvoreni svi preduvjeti za uspostavljanja što konkretnijeg i efikasnijeg antikorupcijskog sustava.

najčitanije