Godina dana od otvorenja Info centra u Dvoru

Info Centar

Sponzorirani članak

 

Info centar o radioaktivnom otpadu u Dvoru otvoren je prije godinu dana – 28. lipnja 2022. na adresi Ulica Hrvatskog proljeća I. odvojak 8.

 

Prilikom svečanog otvorenja, direktor Fonda za financiranje razgradnje NEK Josip Lebegner je rekao: „Info centar u Dvoru fundus postavlja s ciljem informiranja i educiranja lokalnog stanovništva i javnosti o tematici nastajanja i zbrinjavanja radioaktivnog otpada. U Centru se na interaktivan i pristupačan način objašnjavaju osnovni pojmovi poput radioaktivnosti, vrste, svojstva i količina radioaktivnog otpada te put radioaktivnog otpada od njegovog nastajanja do zbrinjavanja.“

 

Josip Lebegner

Josip Lebenger

 

Putem tehnologije proširene stvarnosti posjetitelji Info centra mogu vidjeti kako izgleda zbrinjavanje radioaktivnog otpada i prijevoz u bačvama, a posebno je zanimljiv primjer jednog centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Nizozemskoj te postrojenje za klasifikaciju, predobradu, obradu  i skladištenje radioaktivnog otpada.

 

Uz tehnologiju proširene stvarnosti, građani mogu upoznati Marie Curie, najznačajniju znanstvenicu u polju radioaktivnosti. Kao dio proširene stvarnosti, može se vidjeti i pripovršinsko odlaganje nisko i srednje radioaktivnog otpada, a lokalnom stanovništvu posebno je  zanimljiva 3D maketa dugoročnog skladišta za nisko i srednje radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško.

 

U Info centru se nalazi i izložak jezgre tla s mjesta gdje će biti buduće skladište. U sklopu Info centra stanovnici Dvora mogu pratiti i podatke prirodne doze brzine zračenja.

 

Izložak jezgre tla

 

U prvih godinu dana, Info centar u Dvoru posjetilo je 238 osobe. Najviše posjetitelja je došlo zbog znatiželje i informiranja o tematici zbrinjavanja radioaktivnog otpada, budući da same sebe ocjenjuju kao slabo informirane o toj temi. Podsjetimo, Info centar u Dvoru otvoren je za posjetitelje svakog radnog dana od 9 do 15 sati.

 

Posjetitelji Info centra

 

FOTO: CZRO

najčitanije