Fond NEK sufinancira pretrage uzoraka svinjskog mesana trihinelozu

Pigs,on,farm,in,switzerland

Sponzorirani članak

 

Vrijeme je kolinja i obrade svinjskoga mesa za proizvode poput dimljenih kobasica, krvavica, kulena, šunke i čvaraka, a samim time povećava se i opasnost od trihineloze. Trihineloza je iznimno opasna za djecu, trudnice, starije te ljude s oslabljenim imunološkim sustavom.

Kako biste bili sigurni da je meso koje ćete konzumirati zdravo i sigurno, Fond za financiranje razgradnje NEK u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije sufinancirat će pretrage uzoraka na trihinelozu na području Općine Dvor u iznosu do 25 000 kuna u 2022. godini, odnosno 25 kn po svakom uzorku.

 

Uzorke mesa (ošita) moguće je odnijeti u Veterinarsku stanicu Dvor na adresu Hrvatskog proljeća 6, Dvor. Ovom akcijom Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije i Fond NEK žele lokalnom stanovništvu skrenuti pozornost na važnost pretraga uzoraka mesa na trihinelozu, kao i na zdravlje ljudi.

 

Bolje spriječiti nego liječiti

Od trihineloze se najbolje zaštititi upravo trihinelopskim pregledom kod veterinara, kojemu se odnose trbušni dio, jezik ili nekoliko rebara zaklane životinje. Ako postoji sumnja na trihinelozu u već obrađenom mesu, na pregled je potrebno ponijeti 100 grama sušenog mesa i kobasica koje se pregledavaju metodom umjetne digestije.

 

Prvi simptomi trihineloze su proljev, vrućica i grčevi u trbuhu, koji se pojavljuju od dva do sedam dana nakon infekcije. Drugi simptomi javljaju se tjedan i više dana nakon infekcije, a uključuju bol u mišićima, glavobolju, slabost, oticanje kapaka ili lica, osjetljivost na svjetlost i konjunktivitis. Komplikacije mogu uključivati i kožni osip, krvarenje ispod noktiju, žeđ, znojenje, treskavicu… Također, može doći do smetnje vida i sluha, upale pluća, a u najgorem slučaju do zatajenja srca.

 

Ipak, u većini slučajeva trihineloza nije ozbiljna bolest. Postoje slučajevi u kojima zaraženi ne osjećaju simptome, dok za one koji imaju gastrointestinalne probleme, većina simptoma nestaje nakon tri mjeseca. Međutim, posljedice poput umora, blage boli, slabosti i problema s probavom mogu se osjetiti mjesecima ili godinama. Osim mirovanja, pacijentima se preporučuju antiparazitski lijekovi, lijekovi protiv bolova u mišićima te kortikosteroidi u slučaju alergijske reakcije i životne ugroženosti. Konačno, liječnici naglašavaju kako je najsigurniji izbor ipak testiranje mesa prije konzumacije.

 

Foto: CZRO

najčitanije