Završeno 8. izdanje Star Film Festa

mradenovic

251020211635197594.png

Treći i zadnji dan obilježen je prikazivanjem zadnje dvije natjecateljske projekcije nakon čega je publika mogla, uživo i online, pratiti okrugli stol medijske pismenosti koji je obilježilo gostovanje Matije Mrakovčić iz udruge Kurziv – platforme za pitanja kulture, medija i društva, Martine Mladenović, novinarke i stručne selektorice Star Film Festa, Marije Georgiev iz neprofitne međunarodne umjetničke i produkcijske platforme Bacača Sjenki i sisačkog učitelja razredne nastave Bojana Iličića.

Danas smo okruženi velikim brojem informacija i poruka pa je sam odabir informacija ali i vještina kritičke analize istih važnije nego ikad. Tekstove čitamo kao GIF-ove, novinske članke, televizijske priloge, fotografije i videe na Facebooku i Instagramu, video klipove na YouTubeu, Snapchatu, Tik Toku i slično, a ujedno i mi svaki dan sudjelujemo u stvaranju neke vrste medija. Sudionici su raspravljali o važnosti kritičkog razmišljanja, ali problemima i novim trendovima u medijima.

Nakon razgovora, slijedilo je svečano proglašenje pobjednika osmog izdanja Star Film Festa te su po kategorijama dodijeljene ovogodišnje nagrade. Najbolji filmovi osmog Star Film Festa su igrani film Black Box autora Cana Deniz Aticia, dokumentarni film Plava granica Ivana Milosavljevića, animirani film S13p15a autora Jesúsa Loniega te eksperimentalni film The Invasion autora Dante Rustava.

Nagradu za najbolju filmsku montažu osvojio je film Recognize autora Fluxa Morena, a nagradu za najbolju fotografiju i za najbolji regionalni film, također je osvojio film Plava granica Ivana Milosavljevića.

Selektorice Star Film Festa, Martina Mladenović i Anja Kavić ove su godine dodijelile dvije nagrade selektorica – jednu za film stop animacije Perrene autorskog dvojca Marca Algora i Rubena Seca a drugu za film The Moon, Tomasico And My Grandmother autora Angela Caparrosa.

Publika je također imala ulogu u dodjeljivanju nagrada, te je svoju nagradu dodijelila filmu (Un)known neighbours Isaaca Rodrigueza, a posebnu novčanu nagradu – nagradu Zvjezdane prašine, kao motivaciju za daljnje stvaranje osvojio je film Nikole Stojanovića Sve kako treba.

Večer je završena uz radionicu svjetla Egzoterra kolektiva – Liquid Light Show koja je fasadu Centra Kreativne Industrije Sisak pretvorila u svoje umjetničko platno.

Tri filmska dana u režiji Star Film Festa, u subotu 28. kolovoza, približila su se svome kraju. Nakon potresa koji je zahvatio Sisačko-moslavačku županiju i prisutnosti koronavirusa, iza nas su tri uspješna dana ispunjena filmom, radom i zabavom i to zahvaljujući brojnim organizatorima i volonterima.

Zvjezdana posada Star Film Festa ponovno uzlijeće, nastavlja svoje putovanje i čeka slijetanje do iduće godine kada će opet dignuti zvjezdanu filmsku prašinu.

najčitanije