Završen Volonterski kamp - prošli 1190 km popisujući baštinu

imp

261020211635253151.jpeg

U desetak dana trajanja Volonterskog kampa Gradskog muzeja Sisak  12 studenata s područja cijele Hrvatske prošlo je 1190 km popisujući spomeničku, fortifikacijsku, tradicijsku i vatrogasnu baštinu te tradicijsku drvenu arhitekturu Sisačko-moslavačke županije.
“Ciljevi kampa su popisivanje baštinske ostavštine na širem području grada Siska, upoznavanje sudionika s bogatom baštinskom ostavštinom ovog područja te stjecanje radnog iskustva koje će sudionicima kampa (studentima raznih studijskih grupa: povijest, povijest umjetnosti, arheologija, etnologija i kulturna antropologija) koristiti za povezivanje stečenog teorijskog i praktičnog rada na terenu.” – rekao je voditelj projekta Marijan Bogatić.
Istraživanjem su obišli dio sela Pokuplja, Posavine, Pounja, Banovine, Odranskog polja, Lonjskog polja, Zbirku Sajko u Novskoj i OPG Bistrički u Osekovu, a na usponima do utvrde Gvozdansko i Zrin pridružio im se i dr.sc. Hrvoj Kekez koji je studentima predstavio nove rezultate istraživanja.

Nova zona interesa Volonterskog kampa ove godine je i popis vatrogasne baštine. Rezultat su popisi inventara svakog DVD-a koje su posjetili, a posjetili su ih osam. Razlog za ovaj interes je podatak da je uz Varaždin, Sisak grad u kojem je 1865. godine službeno osnovan sisački DVD, ali još 1862. postoje indicije za formiranje i osnutak Društva.

U DVD-u Sela pronađena je vatrogasna pumpa iz 50-ih, te najstarija vatrogasna zastava iz 1892.godine, godine kada je DVD Sela osnovano. U DVD-u Greda pronađena su vatrogasna kola sa kraja 19.stoljeća.

Volonterski kamp Gradskog muzeja Sisak je projekt Pedagoškog odjela Gradskog muzeja Sisak koji se organizira od 2008. godine. Uključujući ovogodišnji, održano je 8 kampova, a teme kampova su se mijenjale, ovisno o interesu istraživanja kustosa Muzeja uključenih u provođenje kampa.  Ovaj projekt je prepoznat od strane muzejske zajednice te je Gradski muzej Sisak za njega primio nagradu Hrvatskog muzejskog društva za najbolji provedeni pedagoško – edukacijski projekt u 2015. godini.

najčitanije