Završen 14. Smaragdni eco film festival

mradenovic

251020211635197553.jpeg

Nakon 4 dana festivala po Sisačko-moslavačkoj županiji, međunarodni festivalski tim na biciklima se vratio u Sisak gdje su na prostoru Udruge KAS proglasili pobjednike iz tri kategorije. Tako je za najbolji dugometražni film proglašen švedski film “Earth: muted”, autora Mikaela Kristergsona, Asa Ekman i Oscara Hedina. Žiri je odlučio da je najbolji kratkometražni film “I want to breathe sweet air” autora Pamele Falkenberg i Jack Cochrana. Najbolji animirani film je “Nestling” ruskog animatora Marata Narimanova.

Uz projekcije nagrađenih filmova,  u KAS-u  se provela filmska radionica koju je predvodio Branko Ištvančić, dok se neobičnom izložbom polaroida predstavio Robert Sironi.  Na završnici je prikazan film koji je producirala udruga BIOM iz Zagreba, “Neretva – prokleta nije povlaštena” autora Marka Dimića, koji je bio u off programu a bavi se krivolovom ptica na području Neretve.

Završnica festivala pored radionica s filmskom glazbom, predstavila je i Milu Kekina koji je za sam kraj priredio i glazbeni nastup.

Festivalski tim je posjetio desetak urbanih i ruralnih mjesta Sisačko-moslavačke županije, osobito koja su potresom stradala, kako bi dali podršku stanovništvu koje je direktno pogođeno katastrofom koja ih je zadesila prije punih 8 mjeseci. Ovo izdanje je bilo i hommage Marijanu Crtaliću – Crti, koji je godinama bio dio festivalskog tima SEFF-a.

Festival su financijski pomogli Hrvatski audiovizualni centar i Društvo hrvatskih filmskih redatelja, dok su partneri festivala bili Udruga KAS i TZ Grada Siska.

najčitanije